Fajitas raakana, kiitos!

Lentoliikenne on ehkä jumissa, mutta perjantaina me lennähdimme ruokapöydässä Meksikoon. Vaikka oman mittapuuni mukaan ateria ei ollut sieltä ekoimmasta päästä (mangoa, kasvihuonetomaatteja jne..), oli sen hiilijalanjälkin kuitenkin huomattavasti pienempi, kuin oikea kaukomatka guacamolen kotiseuduille.
Tarjolla oli raw tortilloja ja erilaisia raakoja tai semiraakoja täytteitä, joista jokainen sai koota oman fajitansa

Usein raakaresepteissä tortillan tilalla käytetään salaatinlehteä. Ajatus vihreästä kääreestä ei ollenkaan innostanut minua, vaikka salaattikääryleet ovat kyllä joskus ihan hyviä. Etsiskelin siis muita vaihtoehtoja. Jos raakoja leipä-tyyppisiä reseptejä kaipaat, kannattaa aina käydä tsekkaamassa, mitä Russel Jamesilla on tarjolla ja sieltähän löysin tämänkin raw tortilla -reseptin. Vähän muokkailin sitä sitten, mutta aika samoilla linjoilla alkuperäisen kanssa oli omakin versioni.

Ohje vaatii pidempää kuivattelua. Itse toteutin sen kieroilmauunissani, joka on osoittautunut paljon paremmaksi kuivuriksi, kuin leivän paistajaksi. Uunin käyttö pistelee kroonisesti omatuntoani, mutta huomaan olevani jo niin syvällä tässä raw-skenessä, että kuivuriruoat ovat tulleet jäädäkseen, vaikkei Orakasta olekaan vielä talossa.  Huoh, no lupan, että jossain vaiheessa asiaan tulee kyllä parannus! No, sipaisi siis tortilla-taikinan kokoon aamulla ja muotoilin lettuset kuivumaan ennen töihin lähtöä. - Ennätin töihin jopa ajoissa! (Samalla tuli taas todistettua, että raakailu on ihan mahdollista myös virkaäidille). Töistä tullessa kuorin sitten valmiit raw-tortillat leivinpeperilta ja valmistin täytteet. Aika iisiä!

Täyte no.1 oli ja on aina meillä ollut jonkin sortin papumössö. Papuja ei voi syödä raakana, eikä isompia papuja, kuten tässä käyttämiäni kidneypapuja edes idätettynä, vaan ne täytyy aina kypsentää. Pidän kuitenkin kovasti pavuista, joten käytän niitä osana muuten (tällä hetkellä) varsin raakaa meininkiä. Niinpä tein semi-raa'an chilin, jonka kyllä voisi helposti toteuttaa täysin raakanakin vaihtamalla pavut esim. liotettuihin kurpitsansiemeniin tai casheweihin. 

Muita täytteitä olivat itseoikeutetusti guacamole sekä marinoidut, kuvurikäsittelyllä mehevöitetyt kasvikset.  Tulinen mangosalsa ja runsaasti tuoretta korianteria virittivät vielä Meksiko-muistoja. - Myönnetään, että tarjolla oli myös tavis-tortilloja, koska raw-versioista riitti vain kahdelle. Sitäpaitsi lasten naamat venähtivät siinä määrin heidän nähdessään ensin raakatortillat, että ratkaisu oli ihan paras.

Raw Tortillat (5 - 6 kpl)


2 keskikokoista kesäkurpitsaa kuorittuna
1/2 tl laatusuolaa
1 tl agavesiirappia tai vastaavaa neutraalia makeutusta
1/2 tl korianterijauhetta
1/2 tl jeeraa
1 tl sipulijauhetta
1/2 valkosipulinkynttä
2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 1/4 dl pellavansiemenjauhetta

Blendaa kaikkia ainekset pellavansiemeniä lukuunottamatta tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa huippunopeudella tasaiseksi massaksi. Lisää pellavajauhe ja jatka sekoittamista tasaiseksi taikinaksi. Levitä kuivuriin leivinpaperin päälle tai uunipellille ohuiksi pyöreiksi letuiksi. Omasta taikinastani tuli 5 keskikokoista lettua. Kuivaa 40 asteessa 8 - 9 tuntia. Lettujen pitäisi pysyä taipuisina. Kuori tortillat varovasti irti alustasta. Käytä heti tai laita muovipussiin, jolloin ne säilyvät taipuisina. Jos tortillat pääsevät kuivumaan koviksi ne saa samoin pehmeiksi säilyttämällä jonkin aikaa suljetussa muovipussissa.


Täytteitä: Vasemmalla ylhäällä semiraaka chili, oikealla mangosalsa ja vasemmalla alhaalla guacamole

Semiraaka papu-chili
  • 12 aurinkokuivattua tomaattia
  • 1 tuore tomaatti
  • 1/2 omenapäärynä tai kovahko päärynä
  • mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl korianterijauhetta
  • 1/2 tl jeeraa
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • 1/8 tl jauhettua neilikkaa
  • oreganoa
  • 1/2 - 1 tuore chili silputtuna (riippuen halutusta vahvuudesta ja chilipaprikan tulisuudesta)
  • pala tuoretta inkivääriä raastettuna
  • ripaus laatusuolaa (tai maun mukaan)
Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi. Lisää vettä tarvittaessa, jos seos on liian paksua. Lisää
  • 1/2 l kypsiä kidenypapuja 
  • 4 tuoretta tomaattia pieninä kuutiona
  • 1 kevätsipuli silputtuna
  • tuoretta korianteria silputtuna
Käytän aina kuivattuja papuja, jotka liotan ja keitän pehmeiksi kahdessa vedessä. Toki tähän voi käyttää myös tölkkipapuja, mutta maku on sitten sen mukainen (tölkki on aina tölkki, anteeksi vaan...). Kahdessa vedessä keittäminen tarkoittaa sitä, että kun pavut ovat kiehuneet n. 1/2 tuntia, kaadan veden pois ja lisään uuden veden. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta tekee pavut helpommin sulaviksi. Annoin kypsien papujen hiukan jäähtyä ja lisäsin vasta sitten tomaattiseokseen. Lisäsin myös tomaattikuutiot, sipulisilpun ja korianterin ja sekoitin seoksen tasaiseksi puuastalla.


Nämä marinoidut kasvikset olivat tosi hyviä, ja olisin syönyt niitä mielihyvin ilman lisukkeitakin. Viipaloin paprikaa, sipulia, porkkanaa ja muutamia siitakesieniä. Sekoitin kasviksiin marinadin ja levittelin kuivumaan vajaaksi 2 tunniksi (40 astetta)


Marinadi noin suunnilleen:
  • valkosipulinkynsi silputtuna
  • reilu loraus oliiviöljyä
  • pieni loraus balsamicoa
  • pieni nippu tuoretta timjamia silputtuna
  • laatusuolaa
  • mustapippuria
  • 1/2 tl savupaprikajauhetta







6 kommenttia:

  1. Upean näköiset tortillat! Russelilta kyllä aina löytyy hyviä ideoita.Ovatko nuo kuvissa näkyvät kaikki raakatortilloja? Lisukkeetkin tosi hyvän näköisiä:-)

    VastaaPoista
  2. Oi, nam mitkä pidot! Kaunista ja varmasti maittavaa. Sulla on kyllä kokin taidot hyppysissä =).

    VastaaPoista
  3. Yaelian, jep raakoja ovat. Kesäkurpitsa osoittautui jälleen ihmekasvikseksi :)

    Suvi, kiitos! Oli kyllä aika bileruokaa...

    VastaaPoista
  4. Voi vitsit miten hyvän näköistä! tekisipä joku mulle tuollaisia just nyt kasan =D...tosin joudun varmaan tekemään näitä ihan itse. Onnistuukohan tuo tortillataikina vähän huonommallakin blenderillä?

    VastaaPoista
  5. Mia Lucia, tää nimenomaan onnistuu! Kesäkurpitsa on niin pehmeä, että soseutuu vaikka sauvasekoittimella. Ja pellavansiemenet jauhoin etukäteen jauheeksi.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!