Raakamämmi

Tänä pääsiäisenä olen päättänyt käyttää aikaani lepäämiseen (mitä suosittelen kaikille!), ja jättää keittiöpuuhat vähemmälle. Herkutkin aion kuitata raw-suklaamunilla, vaikka monissa blogeissa on ollut ihania raw- tai vegaanisia pasha-ohjeita. Tein itsekin vegaanista pashaa viime vuonna ja se on kyllä todella hyvää.

En kuitenkaan ole malttanut täysin olla tekemättä keittiökokeiluja. Taannoi Mämmi-blogin täyttäessä vuoden, ehdotin Malitsulle hiukan anarkistiseen sävyyn raw-mämmin kehittelyä. Tosin oikea imeltämällä makeutettu luomumämmi on mielestäni hyvää, enkä näe syytä korvata sitä millään. Tartuin kuitenkin haasteeseen itse ja kehittelin rinnalle raakaversion. Ei raakamämmi mikään uusi keksintö ole. Käykää vaikka katsomassa Kermaomena-blogia, jossa Iisa on myös tehnyt erittäin herkulta vaikuttavaa elävän ravinnon mämmiä. No, oma versioni oli siinä vaiheessa jo valmistumassa, joten en ole vielä päässyt Iisan mämmiä testaamaan. Teen sen varmasti lähiaikoina.

Rakensin oman mämmini idätetyn rukiin ja tattarin pohjalta ja makeuttamiseen käytin vain kuivattuja luumuja. Lopputulos ei ollut kovin makea, maku oli mämmimäinen mutta erilainen. Joten en tiedä oliko tämä mämmiä, mutta jotenkin tosi hyvää kuitenkin. Erityisesti tattarin ansiosta raakamämmi on myös hyvin proteiinipitoista, joten se sopii lounaalle tai päivällä täyttäväksi välipalaksi.

Tarjosin raakamämmin kanssa kookoksella maustettua vaniljaista cashew-kermaa.

Raakamämmi

  • 2,5 dl idätettyä tattaria
  • 1,25 dl idätettyjä rukiinjyviä
  • 300 g kuivattuja luumuja + vettä liotukseen
  • 2 tl sitruunanmehua
  • 1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
  • 1/4 tl himalajasuolaa
  • (1 rkl raakakaakaojauhetta - suklaafanin lisäys :)


Aloitin raakamämmin tekemisen idättämällä siemeniä. Se tietysti lisää työvaiheita ja valmistusaikaa, mutta tämän jälkeen raakamämmi olikin varsi vaivatonta valmistaa. Vaikken ole aitoa mämmiä itse koskaan valmistanutkaan, veikkaan että imeltäminen olisi ollut työläämpää.

Siementen idätys:
Tattaria liotin ensin 10 min., jonka jälkeen se sai itää laakeassa keramiikkakulhossa n. 1 vrk. Sekoittelin välillä. Suurimoihin oli ilmaantunut pieni itu. Ruista idätin liottamalla sitä ensin vuorokauden puhtaassa kannellisessa lasiastiassa. Kaadoin liotusveden pois, huuhtelin jyvät ja annoin itää lävikössä kannell peitettynä samoin 1 vrk. Tässä vaiheessa myös rukiinjyvissä näkyi pieni itu.

Liotin kuivattuja luumuja yön yli. Kaadoin liotusveden talteen. Sekoitin kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Lisäsin hiukan luumujen liotusvettä niin että sain löysän mämmimäisen koostumuksen. Levitin mämmin pahviseen leipävuokaan ja laitoin uunin alaosaan kuivatuslämpötilaan (40 astetta) neljäksi tunniksi. Kuivatuksen ansioista rakenne ja maku tiivistyivät hiukan. Laitoin valmiin mämmin peitettynä jääkaappiin, koska söimme sitä vasta seuraavana päivänä. Maistelin mämmiä jo heti tuoreeltaan, mutta seuraavana päivänä se oli vielä parempaa.

Iloista pääsiäistä!

10 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa ja näyttää tämäkin mämmiversio! :) Kiitos kivasta reseptistä ja hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
  2. Komppaan, tääkin ohje kuulostaa oikein hyvältä, tuo ruis antaa varmaan mämmiin autenttisuuden tuntua. Harmi etten itse voi kokeilla.
    Mutta tosiaan, tuota tattarin idättämistähän voisi soveltaa omaankin mämmiohjeeseen. Pitää varmaan tehdä toinen satsi. :>

    VastaaPoista
  3. Iloista pääsiäistä!
    En kyllä koskaan ole ollut mitenkään mämmin ystävä,mutta ihan kiva resepti!

    VastaaPoista
  4. Riikka, kiitos :)

    Iisa, toi sun ohje on mahtava just sen takia, että sitä voi syödä ihan kaikki! Idätys ehkä vielä vähän pehmentää tattaria, mutta en tiedä vaikuttaako makuun olennaisesti.

    Yaelian, mämmi nyt on mämmi. Toiset tykkää, toiset taas... No siellä sun seuduilla tuskin moiseen edes törmää :)

    VastaaPoista
  5. Oikean mämmin näköistä, vautsi!

    Tein viime vuonna itse kunnolla imellyttämällä mämmiä, oli aika homma mutta mielettömän hyvää, tänä vuonna en jaksanut.

    Kympin Luomumämmi on kaupan tuotteista parhainta, vertailun vuoksi maiston sitä normi versioo ja kylläpä se maistuukin sokeriselta verrattuna vain imellyttämällä saatuun tulokseen, eli siihen ei ole palaamista.

    VastaaPoista
  6. Mustikkapöperö, pidän myös tosta Kympin luomumämmistä, mutta ihan ehtaa kotitekoista en ole maistanut. Todella ihailtavaa, että olet tehnyt mämmiä itse!

    VastaaPoista
  7. Näköjään kaikki, mitä me mietitään, että "oliskohan tätä jotenkin mahdollista tehdä raakana", on jo keksitty. :D Hyvä niin. Tuo kerma näyttää ihanalta, onko siihen ohje jossain?

    VastaaPoista
  8. an, luulenpa että periaatteessa melkein kaikki on jo keksittykin, mutta ainahan voi tehdä omia uusia variaatioita. Itse luen myös mielelläni muiden kokemuksia samoista resepteistä, koska aina niistä tulee jotain uutta esiin. Cashew-kerman ohjeita löytää helposti netistäkin. Mutta idea on tosi simppeli: Liotettuja cashew-pähkinöitä blendataan veden kanssa kermaiseksi seokseksi. Tätä versiota maustoin tuoreella kookoksella siten, että liotin ensin 2 dl casheweja yön yli. Huuhtelin ja tehosekoitin ensin murumaiseksi. Tässä vaiheessa olin jo lisännyt n. 1/2 dl kookoslihaa, josta olin poistanut ruskean kuoren. Tämän jälkeen lisäsin vähitellen (uutta) vettä niin, että sain haluamani kermaisen koostumuksen. Lisäksi hiukan vaniljajauhetta, hyppysellinen ruususuolaa ja 1 tl agave-siirappia.

    VastaaPoista
  9. Tätähän on nyt suoranainen pakko kokeilla! :D Viime vuoden kahdeksan litran mämmisatsi alkaakin jo olla lopussa. Mutta mahtaisikohan olla täysin raakaperiaatteiden häpäisyä käyttää veden asemasta kotikaljaa, jotta tulisi varmasti riittävän maltaista?

    VastaaPoista
  10. Malitsu, kokeile ihmeessä kotikaljaa. Eihän se varmaan ole varsinaisesti raakaa, mutta sitäkin kiinnostavampaa :>

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!