Intiaanisimaa

Teen joka vapuksi simaa itse, koska se maistuu paljon paremmalle kuin valmissimat. Itse tehty sima on aitoa tavaraa ilman lisäaineita ja hintakin jää varsin kohtuulliseksi. Tänä vuonna käytin sokerina pelkää intiaanisokeria, eli aitoa täysruokosokeria. Nykyään on kaupoissa ilahduttavan paljon erilaisia ruoko- ja luomusokereita, mutta saman nimikkeen alla markkinoitujen tuotteiden välillä on eroja. Aito intiaani- eli täysruokosokeri puristetaan hellävaraisella menetelmällä nimenomaan ihmisravinnoksi kasvatetuista sokeriruo'oista (ei rehuksi tai etanolin tuotantoon), minkä jälkeen mehu kuivataan matalassa lämmössä jauhemaiseksi. Täysruokosokeri on hyvin hienojakoista, eikä sisällä suuria kiteitä, melkein kuin tomusokeria. Täällä muuten vesitesti, jolla voi tutkia onko täysraakaruokosokerian kaupiteltu tuote aitoa kamaa. Se liukenee viileäänkin veteen hyvin, mitä hyödynsin siman valmistuksessa. Tosin hygieniasyistä kiehautin veden mutta jäähdytin kädenlämpöiseksi, eli 37 asteeseen. Liuotin vasta tässä vaiheessa sokerin veteen ja se sekoittui ongelmitta. Eli eipä tarvinnut turhaa kuumentamalla tuhota hyviä hiven- ja kivennäisaineita, joita intiaanisokerissa on roppa kaupalla. Tätä simaa voisi siis jonkun mittapuun  mukaan pitää raakana ja ainakin laadukkaampana tavarana kuin normisimaa. Sitruunat ja rusinat olivat luonnollisesti myös luomua. Ja muutahan ei sitten tarvitakaan, paitsi vettä ja hiivaa.





Inkkarisima:
  • 4 l vettä kiehautettuna
  • 500 g intiaanisokeria
  • 1/8 tl tuorehiivaa
  • 1 1/2 sitruunan mehu + 1/2 sitruunan kuori suikaloituna
  • rusinoita
  • 6 kpl 0,75 l korkillista lasipulloa
Kiehauta vesi suuressa kattilassa ja jäähdytä 37 asteiseksi. Itse käytän 15 l kannellista keittokattilaa, johon siman voi jättää käymään ensimmäiseksi vuorokaudeksi. Liuota jäähtyneeseen veteen sokeri. Hetken sekoittelun jälkeen sen pitäisi olla liuennut. Lisää sitruunoista puristettu mehu ja halutessasi vahevempaa sitruunanmakua vielä sitruunankuorta. Heitä lopuksi sekaan pikkunokare hiivaa ja jätä käymään kannelliseen astiaan n. vuorokaudeksi. Sekoita aluksi muutaman kerran, että hiiva leviää tasaisesti.

Pullota sima puhtaisiin, steriloituihin pulloihin, joissa on kierrekorkki. Itse olen säästellyt tätä varten peltikorkillisia viinipulloja, jotka olen pessyt huolellisesti ja kuumensin siitä nyt 100 asteisessa uunissa n. 20 min. Laita jokaisen pullon pohjalle muutama rusina ja 1 tl intiaanisokeria. Kaada suppilon avulla sima pulloihin. Jätä käymisvaraa. Siman voi antaa käydä huoneenlämmössä, jossa se valmistui itselläni 3 vuorokaudessa. Jos laitat jääkaappiin tai muuhun viileään tilaan, sima valmistuu n. viikossa.

Inkkarisima on tavallista simaa tummempaa ja maku on voimakkaampi, varsinkin jos on tottunut kovin vaaleaan simaan. Itse kuitenkin pidin tästä simasta kovasti, koska se ei myöskään ollut ihan niin makeaa kuin tavallinen. Valituksen sanoja ei kuulunut muidenkaan suusta, vaikka kieltämättä simaa maisteltiin tavallista tarkemmin. Sai hyväksynnän myös pikkuväeltä.

Malja teille rakkaat lukijat, teitä onkin jo monta!

9 kommenttia:

  1. Siman tekeminen on siis näin helppoa? Vieläköhän ehtisi kokeilla reseptiä...jos ei vappu- niin ainakin saunajuomaksi? :D

    VastaaPoista
  2. Ihanaa vappupäivää!
    Simaa tein viimeksi 2 vuotta sitten vielä täällä pohjoisessa asuessani,mutta sen jälkeen en ole tehnyt.On kyllä niin hyvä juoma,että nyt kuviasi katsellessa tuli vesi kielelle ja jano! Käytän ainoana sokerina täällä luomuruokosokeria,joka mielestäni hyvin täyttää nuo kirjoittamasi kriteerit.

    VastaaPoista
  3. Eve, voin sanoa, että helppoa on! Ja maistuu kyllä vapun jälkenkin :)

    Yaelian, itsekin aina mietin, miksei simaa tule tehtyä kuin kerran vuodessa. Vakaa aikomukseni on kyllä nyt kesällä kokeilla voikukkasimaa tai mustaherukan lehdistä tehtyä juomaa.

    VastaaPoista
  4. Voi oi mika mahtava blogi! Tietaa taas ( viela vahan ) enemman koneella roikkumista kun pitaa lukea kaikki lapi!

    VastaaPoista
  5. Satu, kiitos! Kävin kurkkaamassa sinunkin blogiasi ja kiinnostavia juttuja löytyi sieltäkin :)

    VastaaPoista
  6. Minä laitoin simaan tänä vuonna mausteeksi inkivääriä, ja tulos oli mitä loistavin. Suosittelen testaamaan!

    VastaaPoista
  7. Fanny, loistoidea! Menee kokeiluun varmasti :D

    VastaaPoista
  8. Heippa! Koska Mansikka-greippitorttu postauksesta on jo aikaa niin laitan siihen liittyvän kysymyksen tähän. Itse vasta harjoittelen raakaleivonnaisten tekoa ja mietin säilyykö torttu hyvin kiinteänä huoneenlämmössä? Tarkoituksena olisi kuljettaa torttu tuliaisiksi, jolloin se joutuisi olemaan pari tuntia poissa jääkaapista.

    VastaaPoista
  9. Anonyymi, kyllä se valitettavasti alkaa pehmetä. Kookosöljy pitää täytteen kiinteänä ja se alkaa muuttua nestemäiseksi 25 asteessa. Eli jos vaan saisit jonkinlaisen kylmäkassin, kylmävaraajia tms. kuljetukseen, niin torttu pääsisi tyylikkäänä perille varmemmin.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!