Tattaripastaa ja rouheaa gremolataa

Jos jollekin ei vielä ole käynyt selväksi, olen tattarifani. Syvällisempää hehkutusta tattarin ominaisuuksista löytyy täältä, mutta lyhyesti sanottuna: Tattari on superterveellistä, ekoa ja parhaimmillaan jopa lähiruokaa. Tattari on raakailun perusjuttuja - nopeasti itävää ja monikäyttöistä. Vaikka itse käytän tattaria pääosin raakana, se on kypsennettynäkin varteenotettava vaihtoehto kotimaisille viljoille.

Tattari-tagin alle on siis täällä kertynyt resepti jos toinenkin. Niinpä olin aika otettu, kun Keskisen mylly pyysi minulta reseptiä uudistuvan tattaripaketin kylkeen. Parista vaihtoehdosta tuotantoon meni lemppari raakapuuroni, jota voi tähystellä pian kauppohin tulevien suurimopakkausten takakannesta. Keskisen myllyn tattarituotteet ovat suomalaista tattaria mutta eivät kaikilta osin luomua. Tämä johtuu kuulemma siitä, ettei luomusta saatava hinta kata työmäärää, (miten tää ei yhtään yllätä?), mutta jatkossa tämä tulee toivottavasti muuttumaan, koska ulkomaiset ostajat ovat yhä kiinnostuneempia suomalaisesta luomutattarista (jee!). Kiitokseksi reseptistä sain erilaisia tattarituotteita, mukana mm. uutuus: Tattarifusilli
Vaikka useimmiten lautasellani näkyy raakapastaa, keittelen välillä myös tavallista varsinkin muulle perheelle. Tai ei sekään ihan normitavaraa ole, vaan yleensä speltti- tai hamppupastaa.  


Suosikki kombo perheaterialla onkin kypsä pasta ja raaka lisuke. Tältä pohjalta lähdin kokeilemaan myös tattarifusillia. Tattaripastan lisukkeena tarjosin yrttistä gremolataa (tai sinne päin, koska ainahan pitää päästä vähän säätämään), jonka tein tuoreesta persiljasta, kirvelistä ja herneenversoista. Sitruunankuoren lisäksi gremoon antoi lisävääntöä tuore inkivääri. Huikean hyvä lisä!


Pastan keittoajaksi on annettu 2 min., joka oli ehdoton maksimi. Kaikkien kokeilemieni tattaripastojen ongelma soba-nuudeleita lukuunottamatta on herkästi hajoava rakenne. Nämäkään fusillit eivät tehneet poikkeusta. Lyhyestä keittoajasta huolimatta suutuntuma oli yhtä aikaa sekä al dente että taikinainen. Totesin kuitenkin, että pastan jäähtyessä hiukan, se kiinteytyy ja pysyy paremin kasassa. Eli kannattaa sekoitella kastike joukkoon vasta hetken päästä, ellei halua mössöä.


Tattarifusillia ja rouheaa gremolataa (4:lle)

  • 240 g tattarifusillia (tai vastaavaa)
Gremolata
  • 1,25 dl hienoa saksanpähkinärouhetta
  • 3 ruukkua mietoja yrttejä: herneenversoa, persiljaa, kirveliä
  • pieni nippu ruohosipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • hiukan raastettua sitruunankuorta
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 cm pätkä inkivääriä raastettuna
  • 1 rkl raw-agavesiirappia tai juoksevaa hunajaa
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • 1 rkl hiivahiutaleita
  • 5 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
Hienonna saksanpähkinät terävällä veitsellä mahdollisimman hienoksi rouheeksi. Siirrä suureen kulhoon. Silppua yrtit samoin terävällä veitsekkä hienoksi ja lisää pähkinärouheen joukkoon. Raasta sekaan sitruunankuori ja inkivääri ja purista valkosipulinkynsi (-kynnet). Lisää loput ainekset ja sekoita puuhakauhalla perusteellisesti sekaisin.

Keitä tattaripasta ohjeen mukaan. Kaada vesi pois ja jäähdytä hiukan. Lisää tilkka oliiviöljyä ja sekoittele varovasti. Ennen tarjoilua kääntele suurpiirteisesti joukkoon gremolata.

Kuten ylemmästä kuvasta näkyy, tein aterialle lisäksi porkkanapastaa, jonka kanssa gremolata sopii myös mielettömän hyvin.


Porkkanapasta
  • isoja porkkanoita n. 5 kpl
  • 1/4 tl laadukasta suolaa
  • reilu tujaus sitruunanmehua
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 1 rkl vaaleaa misoa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
Leikkaa kuoritut porkkanat joko spiraalileikkurilla tai perunankuorimaveitsellä ohuiksi suikaleiksi. Sekoita käsin joukkoon loput ainekset. Anna marinoitua hetki. Tarjoa gremon tai suosikkipestosi kanssa.

Kokonaisuus oli taas aika herkku ja tattaripasta toimi ihan kivasti. Tosin rehellisesti sanottuna, kun minun silloin tällöin tekee mieli kypsää pastaa, valitsen mieluummin esim. spelttisen vaihtoehdon. Lähinnä rakenteen takia. Fusillien maku oli ihan jees. Tattari on kuitenkin gluteenittomuuden ja hyvän hiilarikoostumuksena puolesta vehnää parempi vaihtoehto.








11 kommenttia:

  1. Vautsi vau:) Herkullisen ohjeen olet myös kehitellyt. Olen Keskiseen myllyyn ottanut yhteyttä pariinkiin otteeseen, kun olen kiinnostunut heidän tuotteistaan, mutta eivät ole vastanneet kysymyksiini:( Meillä on miehen kanssa avautumussa nettisivut, joilla tulee olemaan paljon luomutuotteita ja olisin niin ottanut mielelläni ulkomaisen tattarin tilalle kotimaisen version....

    VastaaPoista
  2. Hieno juttu,täytyy sitten vilkaista tattaripaketteja kun tulen taas Suomeen;D Minäkin pidän hurjasti tattarista.Ovatko nuo 100% tattaria vai onko niissä myös muuta? Itse syön usein 100% sobanuudeleita,nami! Ihana gremolata-ohje!

    VastaaPoista
  3. Kaisu, vähän tylsää, jos et ole saanut vastauksia. Jos haluat haluat sen henkilön yhteystiedot, jonka kanssa olin yhteydessä, laita privaattimailia. Hei, kuulostaa mahtavalta toi teidän nettiprojekti! Odotan innolla =)

    Yaelian, noi on ihan 100% tattaria, lisänä vain merisuolaa.

    VastaaPoista
  4. Olipas keväisen vihreä tuo yrttikuva, piristi mieltä räntäsateen keskellä :)

    VastaaPoista
  5. nonnis, vihertankkausta ulkoisesti :) Onneksi tulee räntää, eikä lunta!

    VastaaPoista
  6. Okriina, kiitos! Asia on jo hoidossa:)

    VastaaPoista
  7. Ihana tuo gremolata ohje! Ja on taas niin kauniit kuvat ja annokset :)

    VastaaPoista
  8. Katja, kiitos! Nyt kun päivänvaloa taas riittää, fotoilukin onnistuu helpommin.

    VastaaPoista
  9. Hei! Olet varmaankin jossakin vaiheessa kertonut tuosta spiraalileikkurista, mutta on mennyt ohi.. Mikä se siis on ja mistä niitä saa ja mihin hintaan? Porkkanoiden suikaloiminen perunankuorimaveitsellä alkaa uuvuttaa, mutta vielä on monta pastakastikeohjetta testaamatta ;)

    VastaaPoista
  10. Anna-Mari, spiraalileikkuri on hauska käsin veivattava vehje, jolla saa kesäkurpitsasta, porkkanasta ym. nauhamaista suikaletta. Se on paljon kätevämpi ja nopeampi kuin juustohöylä tai perunaveitsi. Omani on Paderno-merkkinen ja ostin sen Chez Mariuksesta. Hintakaan ei ollut paha. Suosittelen!

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!