Eläimetöntä menoa synttäreillä


Meillä on menossa synttäriputki, kun useampi perheenjäsen täyttää näinä viikkoina vuosia. Yllättäen myös tämä blogi! Siispä seuraavassa on tarjolla herkkuja.

Vuosi sitten painoin Julkaise teksti -painiketta ensimmäistä kertaa. Sen syvällisempää retrospektiiviä en taida nyt kirjoittaa, blogi puhukoon puolestaan. Totean kuitenkin, että blogin kirjoittaminen on ollut matka, joka on johtanut yllättäviinkin käänteisiin. Kahvila Vegaani on paljon muutakin kuin reseptikokoelma. Se on elämäntapa ja tietoisia valintoja, jotka liittyvät omiin kulutustottumuksiin, itsen ja jopa koko maapallon hyvinvointiin - ruohonjuuritasolla. Ja jokainen eko-/luomu- /hyvinointiorientoitunut tietää, miten paljon haasteita näiden valintojen tekemiseen usein arjessa liittyy. Kun on kiire... on perhe... S-market... työpaikan kahvihuone... sukulaisvierailut... flunssakausi... Dead line.. jne. Mutta haasteet on tehty voitettaviksi, ja se on välillä jopa aika herrrkullista!



Esimerkkinä siitä, että asiat voi tehdä vähän toisinkin (siis fiksummin) seuraava juhlasetti 9-vuotiaan synttäribileisiin: Kinuskikakkua, Vanilla Cupcakes ja Jalokivikeksejä. Näistä laitan nyt tässä vaiheessa kinuskikakun reseptin, muista vain kuvia.

Makea menu syntyi yhteistyössä synttärisankarin kanssa. Ensimmäiseksi oli selviö, että synttäreillä piti olla täytekakku, jossa on marsipaania ja kinuskikuorrutus. - Jälkimmäisen suheen ei mitään kokemusta missään muodossa, eikä ainakaan vegaanisena! Tuotekehittely onnistui kuitenkin hyvin. Cupcaket löytyivät The Joy of Vegan Baking:sta (Vanilla Cupcakes, s. 85), ja muokkasin ohjetta vain vähän. Jalokivikeksit S-9v bongasi jostain lastenjuhlia käsittelevästä opuksesta. Tavisohje, jonka kanssa piti eksperimentoida vähän enemmän. Siitä lisää myöhemmin.


Kinuskikakku

Pohja:
6 dl puolikarkeita spelttijauhoja
3 dl intiaanisokeria
3,5 tl leivinjauhetta
2 tl luonnon vaniljaa
1/4 tl ruususuolaa
1,5 dl neitsyt kookosöljyä
2 dl päärynäsosetta (1 1/2 - 2 päärynää)
2,5 dl luomuomenasiideriä

Haeskelin hyvää kakkupohjaa mm. Kamomillan Konditoriasta, josta löytyy erinomaisia perusohjeita eläimettömään leivontaan. Kamomillan ohjetta soveltaen valmistui todella hyvä kakkupohja. Speltin, kookoksen ja inkkarisokerin ansioista se olisi ollut hyvää ihan sellaisenaankin.



Aloita voitelemalla suurehko kakkuvuoka kookosöljyllä ja jauhota (speltti-) mannaryyneillä.
Soseuta päärynät sauvasekoittimella soseeksi. Sulata kookosöljy vesihauteessa. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoihin sokeri, suola ja vanilja. Lisää päärynäsose, kookosöljy ja lopuksi siideri. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa n. 40 min. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Kun kakun keskelle pistetty tikku pysyy puhtaana, pohja on valmis. Ota kakku uunista ja jäähdytä hyvin.


Väliin:
vadelmahilloa (Esim. St. Dalfour)
persikkahilloa (sama)
vaniljakreemiä

- Kuvan kakkuun valmistin kaksi pohjaa. Leikkasin molemmat kolmeen osaan ja täytin kerrokset hillolla ja vaniljakreemillä. Koska olin kiireinen, käytin kunnollisen vaniljakreemin sijaan Go Greenin vatkautuvaa kaura-vaniljakastiketta. Suosittelen kyllä oikean vanilja- tai cashew-kreemin valmistamista. Aito asia maistu aina paremmalle!

- Kokosin kakun ja kuorrutin molemmat kinuskikuorrutuksella, jonka valmistin kookosmaidosta:

Kookos-kinuskiuorrutus:
3 dl kookosmaitoa (tai osa jotain muuta kasvismaitoa, esim. manteli)
3,5 dl intiaanisokeria
1/4 tl ruususuolaa
5 rkl neitsytkookosöljyä

Yhdistä kaikki ainekset kattilassa. Keitä miedolla lämmöllä n. 45 min. tai kunnes seos on 110 asteita. Lämpötilaa kannattaa mieluiten
seurata sokerilämpömittarilla. Vaihtoehtoisesti voit tipauttaa pisaran karamelliseosta jäävettä sisältävään lasiin. Kun pisara jähmettyy niin, että siitä saa muovailtua pehmeän pallon, seos on valminsta.

- Annoin valmiin kinuskin vähän jäähtyä, jolloin se myös jähmettyi hiukan ja oli helpompaa levittää kakun päälle. Kakussani pinta jäi kuitenkin vähän epätasaiseksi, mutta en olekaan mikään varsinainen kakkuilija.

Lisäksi: reunoille Go Green Vispiä, luomu-nallekarkkeja (Frucht-Bärli), päälle marsipaanista muotoiltuja koristeita

- Kinuskikuorrutus sai jäähtyä ja jähmettyä kunnolla ennekuin pursotin reunoille Go Greenin Vispiä. Tämä oli myönnytys lapsen toivomalle kermavaahdolle. Hyvä, luonnonmukaisempi vaihotehto olisi cashew-kerman ja kookosöljyn seos, joka pursottuu myös aika mukavasti.

- Viimeistelin reunat nallekarkeilla ja marsipaanista mutoilluilla koristeilla. Juhlan teemana oli nallet, joten nalleja siis tehtiin. Kakkua ja muita herkkuja tarjottiin lopulta sekä lastenjuhlassa että sukulaisille. Hyvällä menestyksellä!



..........................................
Muutama sana tästä blogista vielä.
Aloitin sen pitämisen ihan omaksi ilokseni, että jotkut ideat jäisivät elämään vähän pidemmäksikin aikaa kuin keittiöstä ruokapöytään. Upea bonus siihen päälle ovat olleet kommentit, joita säännölliset ja satunnaiset lukijat ovat käyneet jättämässä. Kiitos teille kaikille! Koska blogin matka jatkuu, joitain muutoksia saattaa olla tulossa, mene ja tiedä... Ideoita ja ehdotuksia saa jättää. Päälinja pysyy kuitenkin saman kuin tähänkin asti: luonnollisessa, eettisessä ja ekologisessa ruoassa, josta tulee hyvä olo itselle ja muille.


21 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon ja kaikkea hyvää sun sivuillesi!
    Itse käyn katselemassa näitä sun kuvia luomuksistasi, kun kokkailu muuten ei niin ole mun juttuni = ) Ja jos sitten joku päivä innostun, niin täällähän nämä herkut ovat löydettävissä.
    Upea blogi ja katsellaan, mihin suuntaan se tästä lähtee kehittymään.
    nimim. eläimellistä menoa ; )

    VastaaPoista
  2. Paljon paljon onnea ihanan blogisi synttäreille (ja myös omalle päivänsankareillesi).Tämä on tosi hieno blogi ,hyviä reseptejä ja hyvää tietoa,ja kuvia.
    Tulipa hienon näköinen ,korkea kakkupohja.Silloin kun aloin leipomaan eläimettömiä leivonnaisia,yllätyin miten hyviä ne ovat. Ihanan näköinen kakku! Onko tuo intiaanisokeri muuten samaa kuin organic evaporated cane sugar,jota itse käytän täällä?

    VastaaPoista
  3. Paljon onnea herkulliselle blogillesi toivottelen minäkin! Todella luovia reseptejä täältä aina löytyykin.
    Ps. Aivan mahtava nallekarhu mehiläisineen tossa kakun päällä =)!

    VastaaPoista
  4. Onneksi olkoon! Täällä myös yksi innokas lukija vaikka laiska olenkin kommentoimaan. :)

    Mahtavia leipomuksia, kiitos inspiroivista resepteistä!

    VastaaPoista
  5. Taru, kiitos! Kuvat on puoli ruokaa (tai yrittää olla useimmiten..)

    Yaelian, intiaanisokerista: mä luulisin että kyse on samasta asiasta, mutta en ole nyt ihan varma. "Intiaanisokereitakin" on aika monenlaisia, osa ihan todellisia täysruokosokereita, osa raakaruokosokereita jotka on laadullisesti heikompia.

    Mia Lucia, kiitos kiitos. Joo tota nallea tuli väkerrettyä pieni tovi. Mehiläinen on nuoremman leipurin käsialaa (aika liikkis kyllä)

    HW, ihana kuulla, että inspiroidut! Joskus mietin, että onkohan nämä "luomukset" ihan weird... ;D

    VastaaPoista
  6. Onneksi olkoon synttäreistä! Lapsesihan taitaa olla jo nuorena trenditietoinen, olen omasta mielestäni hiljattain nähnyt tuollaisia jalokivikeksin tapaisia useammassakin blogissa... On ollut tosi hauskaa lukea kaikista ruokakokeiluistasi, blogisi on mielestäni ilman muuta kiinnostavimpia, ellei kiinnostavin vegaaniblogi jota itse seuraan!

    VastaaPoista
  7. Ihanaa syntymäpäivää sekä perheelle että yhdelle ehdottomista lemppariblogeistani!! Eipä voisi parempaa synttärireseptikavalkadia ollakaan, etenkin toi kinuskipäällinen saa sydämen tykyttämään........

    VastaaPoista
  8. goddessofcake, kiitos kovasti palautteesta! Jeps trenditietoisia nää nuoret nykyään... En kyllä ollutkaan teidostanut, että jewel-cookies on aallonharjalla. Niistä tuli aika ihania, joten ajattelin postata omankin versioni piakkoin.

    Johanna, kiitos kiitos, ihanhan tässä jo kehrää tyytyväisyydestä <3 Voin sanoa, että toi kinuski oli kyllä hyvää! Onneksi sitä jäi yli :D Kookos ei muuten siinä juurikaan maistu, mikä vähän yllätti.

    VastaaPoista
  9. Onnea (ja kiitoksia) minultakin blogin vuosipäivästä ja toki muidenkin juhlapäivien vuoksi :) Tuo mehiläinen on aivan ihana!

    Yritin itse valmistaa kinuskia kuukausi sitten, eikä lopputulos oikein miellyttänyt. Maku oli hyvä, mutta rakenne ei. Taidankin kokeilla seuraavan kerran tätä sinun ohjettasi. Tuo lämpötilajuttu oli minulle ihan uutta tietoa kinuskin valmistuksessa.

    VastaaPoista
  10. Kamomilla, tässä kinuskissa rakenne oli aika hyvä. Vähän jäi möykkyiseksi kakun päällä, mutta johtui siitä, että annon sen jäähtyä vähän ennen levittämistä. Seuraavalla kerralla kaadan suoraan, enkä jäähdyttele yhtään.

    VastaaPoista
  11. Onnea mahottomasti! Kahvila Vegaani jotenkin kumman raikkaalta niin idealtaan kuin toteutukseltaan. Odottelen vesi kielellä, mitä kaikkia herkkuja seuraava vuosi tuo tullessaan.

    VastaaPoista
  12. Aivan mieletöntä. Rakastan sitä kun löydän uusia vegaaniruoka-blogeja joissa on uusia ennennäkemättömiä reseptejä. Sekin, miten valokuvat näyttävät siltä että niitä ruokia ei heti ensimmäisenä tajuaisi vegaanisiksi. :)

    Menee seurantaan tämä!

    VastaaPoista
  13. kasumi88, joo ei hyvän, eetisen, terveellisen ruoan ainakaan tylsältä tarvitse näyttää!

    VastaaPoista
  14. Hei, tein tuon kinuskikakun eilen. Pohjasta tuli ihan mahtava! Kinuskista ei sitten tullukkaan, keittelin ja keittelin mutta se ei koskaan "kiinteytyny". No, ihan sama, kakku oli silti (suklaakuorrutuksella) kaikkien vieraiden ehdoton suosikki!Kiitos vielä hienosta blogista.

    VastaaPoista
  15. Anonyymi, kiva että pohja onnistui. En osaa sanoa, mikä kinuskissa mahtoi olla vikana. Itse olen tehnyt sitä useamman kerran onnistuneesti. Kookosmaidoissa tosin saattaa olla eroja. Käytin itse Rainbow:n joka on pahvipurkissa. "Vetisempiä" maitoja täytyy keitellä pidempään. Hyvä, etteivät juhlat kärsineet kuitenkaan!

    VastaaPoista
  16. Wau, tätä pitääkin kokeilla!

    VastaaPoista
  17. Pari tarkennusta jos kehtaisit kertoa, mitenkä tehdään cashew-kreemi.
    Ja miten tehdään cashew kerman ja kookosöljyn seos? :)

    VastaaPoista
  18. Minnie, cashew-kreemiä ja -kermaa tehdään liotetuista cashew-pähkinöistä. Paras tulos tulee, kun liotat esim. 1,5 dl casheweja yön yli. Heitä liotusvesi pois (tai anna kukkasille :) ja blendaa tehosekoittimessa ensin rouheiseksi seokseksi. Lisää sitten vähitellen vettä, kunnes saat haluamasi paksuisen seoksen. Vettä menee kermaan n. 1,5 - 2 dl. Jatka sekoittamista, kunnes seos on kuohkeaa ja makeuta esim. agave-siirapilla. Toki sokeriakin voi käyttää. Itse lisään myös hyppysellisen laadukasta suolaa ja usein myös vaniljaa. Pursotettava seos syntyy paksusta cashew-kermasta ja sulatetusta kookosöljystä. Jos teet em. ohjeella kerman, lisää siihen n. 1/2 dl sulatettua kookosöljyä ja blendaa tasaiseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään kunnes massa on pursotettaan paksuista. Vielä paremman koostumuksen pursotettavaan saa, jos lisäät vielä 1 rkl jauhettua soijalesitiiniä, mutta ilmankin voi kokeilla.

    VastaaPoista
  19. kiitos kivoista ohjeista! suunnittelen parhaillaan synttäritarjottavia poikani juhliin ja tuo kakkupohja vaikuttaisi tosi hyvältä. oletko huomannut, että moments-blogissa ohjeellasi tehty pohja ei ollutkaan onnistunut, pohja oli ollut liian rasvainen tmv, missähän vika mahtaa olla? millä luomuomenasiiderin voisi korvata - en usko että löydän sitä täältä. toimisikohan omenamehu + vähän viinietikkaa?

    VastaaPoista
  20. Anonyymi, kiitos itsellesi kommentista! Huomasin kyllä Katjan epäonnisen kokeilun Moments-blogissa. En osaa sanoa, mikä siinä on mennyt pieleen, koska olen tehnyt tällä samalla ohjeella onnistuneesti useamman kerran. Kookosöljyn määrä tarkoittaa sulatettua öljyä. Kiinteän öljyn tilavuus kasvaa, kun sen sulattaa ja silloin öljyä tulisi liikaa. Itse korvaisin siiderin kivennäisvedellä ja 1 tl omenaviinietikkaa. Toivottavasti kakku ja synttärit onnistuvat!

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!