Pasta Primavera ja macadamia-juustoa

Tässä tyyppiesimerkki perheemme yhteisestä semi-raa'asta illallisesta. Täysjyvä-spelttipastaa ja raaka lisuke. Lapset kauhovat alta mahdollisimman paljon pastaa, aikuiset päältä raakapastaa :)

Perinteinen Pasta Primavera on aina ollut suosikkejani. Siitä voi helposti tehdä myös raakaversion, jota voi siis syödä sellaisenaan mutta myös tarjota normipastan kanssa. 

Raakapastoihin olen yleensä valmistanut kermaiset kastikkeet cashew-pähkinöistä tai pinjansiemenistä. Nyt kokeilin liotettuja macadamia-pähkinöitä. Aivan mielettömän hyvää! Mutta siis, 12 tunnin liotus takaa parhaan lopputuloksen, niin että pastan valmistus kannattaa aloittaan jo edellisenä iltana. (Tällaista tää nyt vaan on...)

Raw-pasta Primavera

3 keskikokoista kesäkurpitsaa
4 porkkanaa (osa oli keltaisia porkkanoita, jotka käyvät pastaan hyvin)
2 kevätsipulia
1/2 l tuoreita herneitä tai 250 g pakasteherneitä (eivät varsinaisesti raw, mutta hyviä)
2 valkosipulinkynttä puristettuna
1/2 - 1 sitruunan mehu (riippuen, miten happamasta pidät)
1 tl juoksevaa hunajaa
3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1/2 tl ruususuolaa
mustapippuria

Suikaloi kesäkurpitsat ja kuoritut porkkanat perunankuorimaveitsellä pitkittäin. Vetelin omani vähän suurpiirteisesti... Sekoita joukkoon sitruunanmehu, suola, valkosipuli, hunaja, mustapippuri. Jätä marinoitumaan 1/2 tunniksi. Kaada mahdollisesti irronnut ylimääräinen neste pois. Lisää oliiviöljy, sipuli ja herneet ja jatka marinointia vielä 1/2 t - tunti. 


Macadamia-kastike:
Liota 1/2 kp / 1,25 dl macadamiapähkinöitä yön yli, mieluiten 12 tuntia. Kaada vesi pois. Laita pähkinät blenderiin ja jauha sykäyksittäin, kunnes saat hienoa rouhetta. Lisää vähitellen n. 1 kp/ 2,5 dl vettä, kunnes saat kermaisen koostumuksen. Macadamiat ovat kovempia, kuin esim cashewit, joten ne vaativat pidemmän liotuksen ja blenderiäkin joutuu käyttämään kauemmin. Kun seos on mahdollisimman sileä, lisää:
1-2 tl sitruunanmehua
1 tl juoksevaa hunajaa tai agave-siirappia
1/2 tl ruususuolaa
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria

Jatka sekottamista, kunnes seos on tasainen. Tarkista maku.
Kaada pähkinäkastike kasvisten joukkoon. Koristele tuoreella persiljalla tai basilikalla. Ennen tarjoamista voit lorauttaa päälle vielä laadukasta oliiviöljyä.



Jostain syystä laitoin pähkinöitä likoamaan turhan reilusti, enkä tarvinnut kaikkia kastikkeeseen. Hapatin lopuista juustoa. En tiedä, mitä tapahtui, mutta siitä tuli vielä mielettömämpää. Ehdottomasti parasta pähkinäjuustoa, jota olen maistanut! Maku oli ihan hämmästyttävän lähellä esikuvaansa, mutta paljon parempaa. Juusto valmistui vuorokaudessa, ja selvittyäni ensimaistelun huumasta Raw- tomaatti-mozzarella -salaatti näki päivänvalon. Originaalista ei valitettavasti ole kuvaa, koska en herkuttelulta ennättänyt räpsiä kuvia. Tässä pieni rekonstrukito jämistä.
Oli jo pakko mennä hankkimaan uusi satsi maceja. Ikävää, että ovat sieltä kalliimmasta päästä. Punnitse & Säästä myy niitä onneksi irtona kohtuullisempaan hintaa. Luomua ne eivät ole, mutta kaikkea ei voi saada.  




Macadamia-juusto:
11/2 dl macadamiapähkinöitä liotettuna yön yli, mieluiten 12 t
1 maitohappokapseli

Kaada pähkinöiden liotusvesi pois. Blendaa pähkinät ensin rouheiseksi seokseksi. Lisää sen verran vettä, että saat paksun tahnan, joka saa jäädä karkeaksi. Sekoita joukkoon maitohappobakteerit. Siirrä pähkinämassa PUHTAASEEN, kannelliseen lasiastiaan. Itselläni oli tässä uusiokäytössä oleva kookosöljypurkki.  Siirrä pimeään, mahdollisimman lämpimään (30+ astetta on hyvä) paikkaan hapattumaan. Kesällä juusto valmistuu ihanan nopeasti ja omani oli valmista jo seuraavana päivänä. Lisäsin valmiiseen juustoon tujauksen sitruunanmehua (n. 1 tl), hiukan ruususuolaa ja mustapippuria. Juustoa voi maustaa mielensä mukaan enemmänkin, mutta tämä lähes naturellekin oli jo todella hyvää.






Mutta sitten...
Ehkä kesän karuin maisema:




Talossamme alkoi julkisivuremppa!
Tässä uusi parvekkeemme.

Voi tehdä vähän tiukkaa...

















Mr. Peets on myös Hyvin Ihmeissään.

17 kommenttia:

  1. Mua kiinnostaisi myös tollaisen kotitekoisen vegejuuston tekeminen, ja näinkin siihen hyvän ohjeen The Conscious Cook -kirjassa. Noi maitohappokapselit kuitenkin jäi vähän mietityttämään - onko sulla tietoa niiden vegaanisuudesta?

    VastaaPoista
  2. Ihanan kesäisen näköinen pasta ja vielä paremman näköinen juusto! "Yllätys" että meikäläiseen kolahtaa nuo pähkinäasiat! Huokaus. Tätä pitää kokeilla.

    Asutteko muuten Kalliossa? Kovasti muistuttaa nuo talot jotain taloja kotikulmiltani. Tosin onpa saman näköisiä varmaan Töölössäkin. Ihana kisu!

    VastaaPoista
  3. Raakapastat ja pähkinäkastikkeet ovat ihana kombo! Macadamiat ovat ihania,mutta tyyriimpiä,joten harvemmin tulee niitä ostettua. Tosin mulla just nyt on niitä jääkaapissa,joten voisi tätä kokeillakin.
    Ei kauhean kivaa kun just kesällä on koko talo paketoitu mutta kai sen kestää jos tuloksena on uusi parveke!

    VastaaPoista
  4. Elina, käytän Biolatte Origina kapseleita, joissa kuori on kasvisperäinen. Tarkempaa varmistusta en esim. tuotantoprosessin vegaanisuudesta ole tehnyt. Tässä ainesosat pakkausselosteen mukaan: Mikrokiteinen selluloosa 53,25 %, maltodekstriini 20 %, kasviperäinen kapseli 19 %, maitohappobakteereita 6,25 % á 4E10 cfu/g (L. acidophilus, E. faecium, S. thermophilus, B. bifido infantis, S. lactis), magnesiumstearaatti 1,5 %. Muitakin vaihtoehtoja maitohappobakteereissa löytyy.

    Katja, itse en voisi elää ilman pähkinöitä ja jonkin sortin pähkinävoita täytyy aina olla jääkaapissa. Onneksi tuntuvat sopivan hyvin. Taka-Töölön funkkismaisemaahan tässä katsellaan :)

    Yaelian, samoista syistä olen yleensä säästänyt macit herkutteluun. Onneksi muutkin pähkinäjuustot on hyviä ja tämä voi edelleen olla sitä herkkua. Remppa on tavallaan aika mielenkiintoinenkin kokemus: Tällä hetkellä katselen keittiönikkunan yläosassa tepastelevia jalkoja. - Ihan uusi perspektiivi :)

    VastaaPoista
  5. On kyllä ihanan näköistä pastaa! Pitää kokeilla..

    VastaaPoista
  6. Kokeillakko pastaa vaiko juustoa? siinäpä vasta pulma! Noh, taidan testata tulevaisuudessa molempia =).

    Oletko muuten testaillut miten eri maitohappo valmisteet vaikuttavat lopputuloksiin?
    esim. jos laitan tohon justoon Lepicol jauhetta, nin tuleekohan siitäkin viiliä =O?

    VastaaPoista
  7. Linda, =)

    MIa Lucia, mietin ihan samaa. Mulla on kokemuksia sekä Gefilus-kapseleista että Biolatteista. En osaa sanoa eroa, molemmat on toimineet ok, Gefilukset vaan on muuten :/. Jos kokeilet esim. Lepicolia olis kiva tietää, millaista tuli :)

    VastaaPoista
  8. heh, olen aina ollut ihan varma, että asut maalla! mistä ihmeestä keräät villivihreät? asutaan nääs hieman samoilla seuduilla, enkä ole keksinyt sopivia keräilymestoja. teiden läheisyys ja koirien ulkoilutusmaastot epäilyttävät.

    sekä pasta että kastike kuulostavat herkuilta, testiin menevät!

    VastaaPoista
  9. ellu, avainsana on Keskuspuisto ja siellä sivupolut :) Toinen on n. 30 min. automatkan päässä sijaitseva "mummonmökki".

    VastaaPoista
  10. no höh, keskuspuistossahan minäkin lenkkeilen. täytyy tästä lähtien sitten vaan hakeutua enempi sinne sivupoluille kuin pääväylille!

    VastaaPoista
  11. ellu, varsinkin vadelmanlehtiä, voikukkaa, mustikanlehtiä ja nokkostakin löytyy sieltä pöpeliköstä. Eihän se kaupunkiluonto yhtä puhdasta ole, kuin maaseudun rauha, mutta toisaalta viljelläänhän siirtolapuutarhoissa ja palstoillakin kaikenlaista syötävää.

    VastaaPoista
  12. Hei, kiitos taas ihanasta reseptistä Okriina! Macadamia-juusto menee ehdottomasti kokeiluun. Mulla onkin niitä Tampereen reissulta valmiina. Mainitsit että täällä pk-seudulla P&S myisi niitä myös? Mikähän mahtaa olla kilohinta? Treellä Runsaudensarvesta olen nyt ostanut 27e/kilo, mutta nekään eivät ole luomuja.

    VastaaPoista
  13. Aletheia, P&S hinta oli korkeampi, muistaakseni 35 e/kilo, eli seuraavalla T:reen reissulla täytyy santsata :) Kiitti vinkistä.

    VastaaPoista
  14. Hyvä resepti hakukone avattu!

    http://trustbus.weebly.com/maku.html

    VastaaPoista
  15. Kiitos ihanasta reseptistä! Tästä tulee taatusti vakiohitti :)

    VastaaPoista
  16. Hei,
    Osaatko sanoa kaunko valmis Macadamia-juusto säilyy jääkaapissa? Entäs nämä mantelivoit yms.
    Aivan loistavia reseptejä ja kuvat antaa inspiraatiota kokeilla sinun luomuksiasi. Kiitos parhaasta blogista!

    VastaaPoista
  17. Raisio, kiitos :)

    Anonyymi, macadamia-juusto jatkaa happanemista jääkaapissakin. Syön omani aina muutamassa päivässä eli n. 3 vrk kestävät omassa jääkaapissani ;) mutta siis olen eri yhteyksissä törmännyt 5 vrk - viikon säilyvyyteen. Siemen- ja pähkinävoit sen sijaan säilyvät huomattavasti kauemmin, koska ne sisältävät vain vähän vettä. Kotitekoisillekin tahnoille uskallan suositella ainakin kuukauden, jopa pidempää säilyvyyttä, mikäli pitää ne kylmässä ja tiiviisti suljetussa purkissa, ja ottaa purkista aina puhtaalla lusikalla.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!