Luomu- ja lähiruokaa TöölössäTalviaikaan kasvisten ja hedelmien suurkuluttajan lähiruoka-ajattelu ei onnistu parhaalla tavalla, mutta luomuun pyrin panostamaan aina kun mahdollista. Hinnasta viis, omaan ja rakkaitteni hyvinvointiin olen valmis satsaamaan. - No, tiettyä maalaisjärkeä kyllä käytän tässäkin asiassa. Jos luomukukkakaalin kilohinta on 24 € ja tavallisen saa 3 erolla, tyydyn tavalliseen tai vaihdan suunnitelmaa.

Yleinen käsitys kuitenkin on se, että suomalaiset suhtautuvat nihkeästi luomuun. Tuottajahinnat ovat alhaalla, mutta kuluttajahinna korkealla. Siksi kotimaista tuotantoa ja tarjontaa on aika vähän. Onneksi tilanne muuttuu pikkuhiljaa. Pieniä, luomuun ja lähiruokaa erikoistuneita kauppoja on ilmaantunut ainakin Helsinkiin tasaista tahtia ja jotkut suuret myymälät ovat ottaneet yhä enemmän luomua valikoimiinsa. Jes!


Ei varsinaisesti ole enää uutinen, että Porvoolainen luomu- ja lähiruokaan erikoistunut Aton & Anton on avannut liikkeen myös Helsingin Töölöön, Museokadulle. Tämä tapahtui jo viime marraskuussa, mutta ennätin katsastamaan paikan vasta nyt.

Nettisivuilla yrityksen filosofiana on mm. tarjota tuoretta, lähellä tuotettua, sesongin mukaista ruokaa, jonka tuotantoketju on asiakkaan nähtävillä. Visiona on "olla vaihtoehto, elämyksellisen ruokashoppailun edelläkävijä."

Itse en halua määritellä itseäni elämyksiä hakevaksi ruokashoppailijaksi, vaan haluan saada lautaselleni aitoa ruokaa, päivittäin. Mutta kiva tietysti, jos pieni lifestylismi houkuttelee paikalle enemmän asiakkaita. Myyjän mukaan niitä onkin kaupassa riittänyt, viikonloppuisin hulinaksi saakka. Visiittini arkiaamupäivänä oli kuitenkin rauhallinen ja sain kierrellä ja katsella rauhassa.

Kun kauppaa lähestyy Runeberginkadulta, ensimmäisessä näyteikkunassa kohtaa makkaroita, juustoja ja runsaan lihatiskin. "Hmm.. ei ehkä vegeilijän paikka sittenkään?" Ovesta oikealle on komea leipähylly, mutta vasta näkymä vasemmalla sai minut livahtamaan sisään varsin vilkkaasti:

Lemppari raw-patukoitani Whole Foodsista! Hinta on kyllä sikamainen, mutta pakkohan yksi oli ostaa fiiliksen vuoksi.
Myös kasvis- ja hedelmävalikoima oli todella ilahduttava - ottaen huomioon kaupan pienehkön koon.


Nyt tiedän Hesassa ainakin kolme paikkaa josta saa ostaa muitakin luomuvihreitä kuin iänikuista ruukkutammenlehvää! Nopealla katsauksella hyllyssä oli ainakin luomuvuonankaalia, -pinaattia, -rucolaa sekä perusruukkusalaatit. Myös tuoreita yrttejä, kuten korianteria, salviaa ja rosmariinia löytyi, ja muista kasviksista ja juureksista puhumattakaan.


Hedelmäosio ei ollut paha sekään. Ananaksia ja mangoja halajava saa tosin suunnistaa muualle - ja kysyä itseltään, tarvitsenko todella näitä eksoottisia herkkuja täällä napapiirin talven tuntumassa. (Tosin itsekin vastaan tuohon liian usein myöntävästi...)

Raakailijaa kiinnostavia hyllyjä
A&A:ssa myydään erityisesti Renee Voltairen ja Pollenin tuotteita, joista edellisellä on useita myös raakailijaa kiinnostavia tuotteita. Eläinkunnan antimiin en tässä mene, mutta varmaan niiden ystävälle A&A:n tarjonta on, jos mahdollista, vielä huikeampaa.

Itse poistuin kuitenkin tyytyväisenä täyden repun kanssa.

Saalista
Ja täytyyhän ruokablogissa olla ainakin yksi resepti. Syntyi välipalaksi päivän saaliista. Parhaat oivallukset ovat niitä yksinkertaisimpia.

Tuunattu omppu:
 • Yksi makea ja mehukas luomuomena. 
 • Laadukasta kanelia

Ensin pesaistu omppu halki ja kanelia päälle.

Kun maustetun omenan tarjoaa suupaloina, lopputulos on enemmän kuin osiensa summa.

Kaneli oli hifistelyä: Maailman parasta Vietnamilaista oikeaa kanelia. Makeaa ja aromikasta.

9 kommenttia:

 1. Tosi kivaa kun A&A tuli Helsinkiinkin;kävin heidän Porvoon-liikkeessään viime kesänä.Kivan visuaalisen kierroksen teit siellä:-)
  Noita Raw Revolutionin patukoita olen täälläkin nähnyt,mutten ole niitä ostanut,juuri tuon aika kovan hinnan vuoksi,mutta ehkä pitäisi,kerran,kun ovat niin hyviä..

  VastaaPoista
 2. Varmaan sitten tiedätkin, mutta kaiken varalta: munkkivuoren puistotiellä on lähiruoka/luomukauppa.

  VastaaPoista
 3. Yaelian, otin vaan salakuvia kännykameralla, joten taso on mitä on, mutta kauppa oli viehättävä. Raw Revolutionin patukat on jees, mutta parhaimmillaan kuitenkin vain hyvä korvike itse tehdyille, kuten muutkin energiapatukat.

  metavega, kiitos vinkistä! Sitä on niin urautunut omiin polkuihinsa, että moni hyvä paikka jää huomaamatta. Seuraavaksi siis valloitan Munkkiniemen :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos Yaelianille korjauksesta! Kaupunginosa siis munkkiniemi ja osoite Laajalahdentie 11 A. Kaupan nimi on Mumu.

  VastaaPoista
 5. Jeee, lisää näitä!! Mä niin liputan pikkukauppojen puolesta! Ja luomupinaatti on mahti juttu, aiemmin ollut tosi vaikeasti löydettävissä, mutta nykyään tuota samaa luomubabypinaattia saa stokkaltakin, kuten vuonankaaliakin. Mutta onhan se eri juttu ostaa tuommoisesta puodista :) Toivoisin Kallioon samanlaista kauppaa vaikka onhan meillä Ekolo ja Hakaniemen kauppahalli, mutta kyllä täällä tilausta on vielä yhdelle jos useammallekin kaupalle :) Täytyy vierailla A&A:ssa joku päivä..

  VastaaPoista
 6. Heissan :)

  Mistä saa ostaa oikeaa kanelia ? Löytyykö jostain verkkokaupasta ? Olisin kiitollinen osoitteista :)

  Liskoliini

  VastaaPoista
 7. Voi kuinka ihana valikoima kaikenlaista! Minä hehkutan edelleenkin sen luomukaalen nimiin, mitä tänne tuppukaupunkiin sain hommattua;)

  Paljonko muuten tuollainen Raw Revolution -patukka maksaa?

  VastaaPoista
 8. Liskoliini, olen raahannut omani Jenkkilästä ja pyydän aina sitä tuliaisiksi, niinpä en ole perehtyntyt, mistä sais tilattua. Varmaan jotain nettimahdollisuuksia on. Pitää selvittää.

  Kaisu, kyllä siitä luomukaalistakin kannattaa iloita! Pienetkin jutut ovat askel parempaan suuntaan :)
  RR-patukka oli muistaakseni hiuksia nostattavat 4,20 €! Eli en sitä kyllä ostaisi noin tavan vuoksi.

  VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!