Raakatoffeeta ja muikeampaa tavaraa


Eilen saattelin lapset maalle hiihtoloman viettoon, mies on työmatkalla ja minulla oli - aikaa itselle :)
Ensin lorvalua ystävän kanssa kahvilassa (Edelleen peräänkuulutettuna Raw Friendly tai edes Vegan Friendly Cafe Helsingin keskustassa, sellainen mihin veisit isoäitisikin...). Sitten kevyttä treenailua salilla. Illalla aikaa meditointiin, minkä jälkeen rentoutuminen jatkui hyvän ruuan, kirjan ja kissan kanssa.


Ihmeellistä! Tarkoitan, voiko elämä olla näin IISIÄ?

- No,  tiedän että parin päivän jälkeen kaipaisin taas sitä pientä pyörremyrskyä, joka meillä yleensä vallitsee. Mutta akkujen lataus ja itsestä huolehtiminen ovat edellytys sille, että arjestakin jaksaa nauttia.

Mamin herkkuhetkessä oli tällä kertaa tarjolla Raw-toffeeta. Tai jotain, joka syntyy kun yhdistää kaakaovoita, mulperin marjoja ja cashew-pähkinöitä sekä rapeita sesaminsiemeniä - ja maistuu toffeelle.




Raakatoffee:
Mitat: 1/3 kp = 80 ml, 1/4 kp = 60 ml
  • 1/3 kp raastettua kaakaovoita (mitattu kuivana)
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa tai raaka-agavesiirappia (tai maun mukaan)
  • 1/4 kp mulperinmarjoja
  • 1/4 kp cashew-pähkinöitä
  • 3 rkl tocotrienols-jauhetta
  • 1/8 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl lucuma-jauhetta
  • 1 tl vaniljauutetta tai jauhettua luonnonvaniljaa
  • 1/4 kp sesaminsiemeniä
Jauha tehosekoittimessa tai vastaavassa jauheeksi mulperit sekä cashewit + suola (nämä erikseen siis). Sekoita jauheisiin tocotrienols, lucuma ja vanilja, jos käytät jauhemaisessa muodossa.
Sulata kaakaovoi vesihauteessa. (Käytän itse tässä mieluiten lasikulhoa, joka pysyy kattilan reunojen varassa eikä ulotu pohjaan saakka. Siinä on tukevinta hämmennellä aineksia, vaikka kattilassa on vettä.) Lisää sulaan kaakaovoihin hunaja/agave ja sekoita. Ota kulho pois vesihauteesta ja sekoita joukkoon loput aineksista (vaniljauute tässä vaiheessa, jos sitä käytät) sesaminsiemeniä lukuunottamatta. Kaada pieneen suorakulmaiseen muottiin jähmettymään. Itse käytin muovikelmulla vuorattua pakasterasiaa. Ripottele pinnalle reilu kerros sesaminsiemeniä ja painele niitä varovaisesti, niin että tarttuvat seoksen pintaan. Laita hetkeksi pakastimeen (tai ulos) jähmettymään. Leikkaa nelikulmaisiksi paloiksi ja hemmottele itseäsi ja rakkaitasi.

Jotta homma ei muuttuisi ihan imeläksi, luettava oli sitten muikeampaa tavaraa.


Jonathan Safran Foerin Eläinten Syömisestä (Eating Animals) on kirja, joka ei vain tyydy liittymään kuluneeseen kasvissyönti vs. lihansyönti -debattiin. Foer valottaa ruokaan ja ravintoon liittyvä uskomuksiamme, tottumuksiamme ja valintojamme paljon laajemmin. Ei paasaa, vaan toteaa - kiihkottomasti mutta ikävän (tai kutkuttavan ;) osuvasti. Kirja on kirjoitettu vetätävästi jopa viihdyttävästi ja suomennos on sujuva. Eli suosittelen kaikille, jotka jossain vaiheessa pohtivat (tai ovat pohtineet) omia valintojaan suhteessa ruokaan, ravitsemukseen, kuluttamiseen.

"Ironista kyllä, viime kädessä kaikkiruokainen sekasyöjä vaikuttaa sosiaalisesti avarakatseisemmalta kuin yksilö, joka yrittää syödä koko yhteiskuntaa hyödyttävällä tavalla. Ruokavalintoja määrittävät monet tekijät, mutta järki (saati tiedostavuus) ei yleensä ole listan kärkipäässä."






9 kommenttia:

  1. Kiva kun mamilla on omaakin aikaa ja voi hemmotella itseään;D Namit toffeet;tein viikonloppuna carobkaakaosuklaata,johon myös lisäsin cashewtahnaa,ja siitäkin tuli vähän toffeemaista.Nuo toffeesi kuulostavat tosi nameilta!
    Tuo Safran Foerin kirja tulisi kyllä minunkin lukea.Satuin näkemään hänet livenä viime kesänä Tel Avivin Carmel-torilla,jonka lähettyvillä hän perheineen asusteli parisen kuukautta.

    VastaaPoista
  2. Hehe, vaikka olenkin lapseton niin kyllä elämä tuntuu silti olevan täynnä kaikenlaista tohinaa ja itsensä hemmottelu meinaa jäädä ihan liian vähälle. Ihanaa että saat aikaa itsellesi, se on niin tärkeää! Täällä on niin paljon ihania reseptejä taas, että ei perässä meinaa pysyä :)

    VastaaPoista
  3. Yaelian, cashew-tahna on tosiaan aika toffeemaista. Kiinnostavaa, että olet nähnyt Foerin ja kirjaa kyllä suosittelen!

    Katja, niinhän se on, että tuskin sinkuillakaan on aina sunnuntai ;) Välillä on blogauksessakin inspistä enemmän, välillä vähemmän. Viime aikoina on piisannut energiaa kaikkeen kivaan :)

    VastaaPoista
  4. Moi Okriina, olen seurannut "hiljaisena" lukijana blogiasi pitkään, kiitos inspiraatioista joita tähän asti olen täällä blogissasi nauttinut. <3

    Toffeeta on kyllä kokeiltava hetimiten. Olen tehnyt jokseenkin samanlaista settiä lusikoitavaan muotoon, mutta ilman siemeniä ja mulpereita. Mulperi varmasti toimii tässä tosi hyvin! :)

    VastaaPoista
  5. Jutta, kiva kun kommentoit :) Oi, kuulostaa lusikoitava herkkukin ihanalta! Mulperi oli oikeastaan tän jutun lähtökohta, kun ovat niin toffeisia jo sellaisenaankin.

    VastaaPoista
  6. Näyttää kerrassaan hyvältä, samoin kuin aikaisemmin tekemäsi lakritsipalat. Itse en omista mulpereita ja toco juttua, mutta eiköhän sitä ilmankin saisi herkullisen version.

    Mitäköhän sitä osaisi tehdä jos olisikin päivän ihan yssikseen..? En ole kuuteen vuoteen tieten ollut, niin voisin kuvitella, että aika kävisi pitkäksi:) Eipä sillä, lähes päivittäin sanon miehelle, että minäpä lähden tuonne ulkorakennukseen "rentoutuun", että pidäpäs lapsia silmällä. Parinkymmenen minuutin rentoutumisharjoitus tekee jo ihmeitä aikaan:)

    VastaaPoista
  7. Kaisu, tocotrienols-jauhe tekee siitä sellaisen "maitomaisemman" mutta ihan hyvää tulee varmaan ilmankin.
    Juu, sitä on aluksi vähän pöllähtänyt, kun ei ole ketään ympärillä pyörimässä, mutta kyllä sitten keksii tekemistä vähän liiankin kanssa ;) Ihanaa, että teillä homma toimii ja saat järjestettyä omia rentoutumistaukoja. Ne on tosi tärkeitä!

    VastaaPoista
  8. Moi, tein tänään tämän ohjeen mukaan. Hyvää on, mutta väri ei ollut noin tummanruskea kuin kuvissa. Mistä väri tulee eli mitä minä laitoin liian vähän, mulpereita vai?

    Kari Hynninen

    VastaaPoista
  9. Kari, en osaa sanoa, mikä aiheuttaisi värieron. Tummuttaa toi omassani vaniljajauhe, mulperit ehkä, käyttämäni raw-agavesiirappi on myös tummanruskeaa. Tavoite oli itselläni alunperin vaaleampi massa eli onnittelut, jos sait sellaista aikaiseksi :)

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!