Äitienpäiväherkut: Lucuma-vadelmakakku ja metsäretki


En tiedä kumpi oli tänä vuonna parempaa, äitienpäiväkakku vai keväisen luonnon ihmettely ja eväiden syönti metsäretkellä. Resepti jälkimmäiseen herkkuun on yksinkertainen: Tarvitaan yksi metsä, hyvät jalkineet ja riittävästi aikaa. Ja ne eväät. Kakun valmistus oli hieman monimutkaisempaa, joten siihen kohta tarkemmat ohjeet.


Täydelliseen kakkuelämykseen valmistautuminen alkoi jo aamulla. - Tämän makeampi tuskin voi äitienpäiväkortti olla.


Tein äitienpäiväkakun ihan itte. Mies ei ole (vielä) löytänyt sisäistä raw-leipuriaan ja lapsi on erikoistunut suklaamuffineihin. Mutta mikäs sen mukavampaa kuin viettää hetki keittiössä ja sekoitella taikinaan omia lempiherkkujaan siinä järjestyksessä kuin mieleen juolahtaa. Pähkinät, mantelit ja siemenet jäivät tällä kertaa pussiin, sillä teki mieli kokeilla leipomista lucumalla ja marjajauheilla. Kakusta tuli marjaisan makea ja raikas.

Marjaisan makea Lucuma-vadelmakakku (Raw, gluteeniton, pähkinätön)

Sain testattavaksi Berryfectin marjajauheita
ja mainostan niitä nyt aivan avoimesti.
Maku on täyttä tavaraa.

Pohja:
  • 2,5 dl lucumaa 
  • 1,25 dl tiikeripähkinäjauhetta (tilalla voi käyttää myös mantelijauhetta)
  • 2 mittaa steviajauhetta (tai 4 tippaa nestemäistä steviaa tai 2 rkl hunajaa)
  • 1 tl vaniljaa 
  • 2 rkl hunajaa 
  • 2,5 dl pakastekuivattuja vadelmia (esim. Bio King)
  • 2 kypsää banaania 
  • 1 dl kaakaovoita (sulatettuna) 
  • ripaus laatusuolaa 

Soseuta banaanit. Sulata kaakaovoi vesihauteessa ja sekoita banaanisoseeseen. Murskaa vadelmat ja sekoita keskenään kuivat ainekset. Yhdistä banaanivoihin. Muotoile irtopohjaista kakkuvuokaa (halk. 20 cm) apuna käyttäen taikinasta kaksi n. 1 cm paksuista levyä. Siirrä jääkaappiin jähmettymään ja valmista sillä aikaa täyte.

Täyte:
  • 1 dl irish moss -geeliä (tai agar agar -hyytelöä)
  • 1 dl kaakaovoita (sulatettuna)
  • 2 banaania 
  • 1 rkl mustaherukkajauhetta 
  • 1-2 mittaa steviajauhetta (tai 2 - 4 tippaa nestemäistä steviaa tai hunajaa maun mukaan) 
  • 1 tl soijalesitiinijauhetta
  • Valmista irish moss -geeli (esim. tämän ohjeen mukaan) ja sulata kaakaovoi. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja lisää kaikki täytteen aineet. Jatka blendaamista, kunnes saat tasaisen seoksen.
Kaada täyte pohjalevyn päälle ja siirrä jääkaappiin n. 1/2 tunniksi tai n. 10 min. pakastimeen. Laita jähmettyneen täytteen päälle toinen levy kanneksi. Kannen voi leikata valmiiksi viipaleiksi, jolloin valmista kakkua on helpompi leikata. Reunustin oman kakkuni myös pakastekuivatuilla mansikkalastuilla, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Siirrä jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Kakun voi tarjota sellaisenaan ja siivilöidä päälle vain kevyesti jotain marjajauhetta. 


Juhlapäivän kunniaksi vatkasin päälle kookoskermakuorrutuksen. Mutta ensin käytiin metsässä. Laitoin siksi aikaa kookosmaitopurkin jääkaappiin odottamaan.


Parint tunnin ja parin kymmenen valokuvan jälkeen maistui pehmennetty parskaalisalaatti, granaattiomenamehu ja aprikoosi-rosmariinikräkkerit.



Luontoelämysten kyllästämänä surautin kotiin tultua vielä kermat:

Helppo kookoskerma:

  • 1 prk kookosmaitoa (täysrasvaista)
  • reilu 1 rkl neitsytkookosöljyä (juoksevana)
  • 1 tl vaniljaa
  • hunajaa tai muuta makeutusta maun mukaan
Laita kookosmaito jääkaappiin hyvissä ajoin ennen vatkaamista (vaikkapa ennen retkelle lähtöä). Avaa tölkii pohjasta käsin ja valuta neste kulhoon. Lusikoi toiseen kulhoon kiinteä kookoskreemi ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisä sula kookosöljy ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Lisää loput aineet ja mausta sopivaksi. Levitä kakun pinnalle tai pursota ruusukkeiksi.


Viimeistelin kakun vadelmilla, tuoreella mintulla ja siitepölyrakeilla. Ihana mies yllätti vielä pullollisella Franciacortaa. Tähän ei äipällä ollut enää mitään lisättävää.



10 kommenttia:

  1. Ooh, mikä kakku ja kauniit kuvat. Niinhän se on, että kun itse tekee niin saa justiin, mitä haluaa. Meidän mies ei ole myöskään löytänyt sisäistä leipuriaan. Enpä tiedä onko tuo koskaan tehnyt minkäänlaista leivonnaista, mitä nyt joskus olen orjuuttanut pullan vaivaukseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula, meillä just ja just saa miehen maaniteltua ruoanlaittopuuhiin, mutta silloin täytyy meikäläisen poistua paikalta. No, olen kyllä itse osasyyllinen keittiövaltaukseen :)

      Poista
  2. Upea kakku ja mitkä ainekset! Nam! Ja kauniit kuvat. :) Äitienpäivä näytti siellä aika ihanaiselta metsäretkineen ja herkkuineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Parhaat asiat ovat lopulta aika yksinkertaisia :)

      Poista
  3. Ihanan kaunis kakku joka varmaan oli hurjan herkullinen.Olen vähän miettinyt etten osta enään tuota Irish mossia,sen jälkeen kun olen saanut käytettyä pussin loppuun.Luin että sillä olisi ei suotuisia vaikutuksia.
    Ja ihanaa että kevät on jo noin pitkällä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, minullakin oli Irish Moss vähän aikaa boikotissa, mutta sitten taas ostin todella aidossa muodossa olevaa levää (ei valkaistua, kuten monet markkinoilla olevat). Joissakin jälkkäreissä se on niin kätevää. Terveellisyydestä en tosin tiedä, siitä kirjoitellaan paljon ristiriitaista tietoa. Eilen sain eko-kampaajallani irish moss hiusnaamion, joka kuulemma poistaa raskasmetalleja hiuksista. Hiukset ovat ainakin nyt superkiiltävät :)

      Poista
    2. Mielenkiintoista kuulla että sitä laitetaan hiuksiinkin:) Tosiaankin Irish moss on tosi kätevä aines,että varmaankin ihan ok jos sitä ei liian usein käytä.

      Poista
    3. Sain kampaajaltani myös kotitekoisen hiusgeelin ohjeen, jossa on mm. irish mossia. En ole vielä ennättänyt, mutta odotan että pääsen kokeilemaan!

      Poista
  4. Säilyykö tämä kakki hyvänä jääkaapissa, jos sen tekee edellisenä iltana? Ja onko kerma sitten hyvä laittaa vasta seuraavana päivänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, säilyy kyllä, mutta kerma on parhaimmillaan, kun sen laittaa vasta ennen tarjoilua. Kakku sen sijaan paranee yön yli säilytyksessä, kun maut ennättävät tasoittua :)

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!

©

©

Arkisto