Hyviä asioita: Silmusalaatteja ja spelttinäkkäriä


Pari viime aikoijen lempparituotetta: silmusalaatit ja speltti-mustikkanäkkäri. Molemmat ovat omassa luokittelussani uutuustuotteiden joukossa, vaikka kyllä niitä on kauppojen hyllyltä löytynyt jo jonkin aikaa.


Idätän useimmiten itse mutta aina ei ehdi eikä jaksa. Valmis-itujen ja versojen valikoima on ollut aika suppea mutta nyt markkinoille on ratsastanut Silmusalaatti. Olen katsellut runsaan ja jännän näköisiä boxeja mm. Ruohonjuuren ja Stockan salaattitiskeillä, mutta hieman tyyrin puoleinen hinta on estänyt niitä siirtymästä ostoskoriin. Sain kuitenkin maisteltavaksi näytteet ja sen jälkeen hinta on tuntunut aivan kohtuulliselta. Laadusta nimittäin maksaa mielellään, varsinkin kun yhdestä rasiasta riittää... ja riittää vielä seuraavallekin aterialle. 


Toisin kuin monissa valmisiduissa, silmusalataatit on idätetty suoraan myyntipakkauksessa ja viherrytetty kunnolla. (Siis ne sirkkalehtiä tekevät versiot). Ituset jatkavat kasvuaan pikku yksiössään  ostopäivän jälkeenkin säilyvät raikkaina ja rapeina jääkaapissa.


Erityisen ilahduttavaa on se, että Silmusalaatilla on valikoimassaan omat suosikkini parsakaali ja retiisi ja näiden lisäksi herne ja vehnä. Tuottaja Heidi Jungarin mukaan valikoimiin etsitään myös jatkuvasti kiinnostavia uusia vaihtoehtoja. - Sipuli ja punajuuri olisivat ainakin omissa toiveissani. Tuotteet ovat myös luomua ja pääkaupunkiseutulaisille lähiruokaa.



Viime päivien fast food -lounas onkin koostunut mahtikourallisesta ituja avokadopedillä, ohuen ohuen spelttinäkkärin päällä. Mausteeksi riittää ripaus suolaa ja pari tippaa sitruunan mehua.

Rouskuleivän ystävänä hapanjuureen valmistettu spelttinäkkileipä on maistunut, kun en ole jaksanut kuivatella itselleni kräkkereitä. Ja mustikka ja lempeästi hapan speltti ovat tyylikäs yhdistelmä.


Sekä silmusalde että näkkärit ovat mielestäni hyvä esimerkkejä aidoista ja ajatuksella tehdyistä asioista, joita ilahduttavasti alkaa ujuttautua isojen ruokatalojen hallitsemille markkinoille. Siksi nostan mielelläni esiin tällaisia pientuottajien juttuja, joiden taustalla on ehkä vähän idealismia, mutta ennen kaikkea uskoa aidosti hyviin asioihin. 




8 kommenttia:

  1. Silmusalde kuulostaa valloittavalta! Sunspeltin tuotteet on ihan huippuja. Pääsin tutustumaan laajaan valikoimaan kunnolla eräässä täkäläisessä tapahtumassa, jossa talkoolaisena tuurasin puljun omistajaa myyntihommissa. Saman merkin kotimainen (!) quinoa on aivan omaa luokkaansa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika söpöjä tuotteita ovat nuo idut kyllä. Minun piti postatakin Sunspeltin quinoasta, mutta yllätys yllätys paketti oli tyhjennetty ennenkuin ehdin tarttua toimeen. No, kerrankin perhe ymmärsi hyvän päälle :)

      Poista
  2. Piti ihan googlailla että mikä on silmusalaatti:D Täällä noita kutsutaan mikroversoiksi ja ovat kyllä ihana ja näyttävä lisä salaattilautasella:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, minunkin mielestäni silmusalaatti-nimi on erikoinen, sillä oma kielikorvani liittää silmut esim. puiden lehtisilmuihin. Mikroverso taitaa kyllä oikeampi nimi näille.

      Poista
  3. Hei!

    Etsiskelin sivuiltasi ohjetta tuorepuuroon, jossa käytettiin raparperia. Muistelin, että tein sitä viime keväänä ja kesänä ahkerasti, mutten muista mitä aineita siihen rapareperin lisäksi tuli, ehkä tattaria. En kuitenkaan löytänyt ohjetta ohjearkistosta. Voisitiko kertoa mitä siihen tuli, kun raparperi taitaa nyt olla parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohje oli Evitan blogissa, joka haihtui sivustouudistuksen yhteydessä taivaan tuuliin. Mutta nappasin reseptin onneksi talteen ennen sitä:

      • 1 dl kaurahiutaleita
      • 2 viikunaa
      • n. 1,5 dl vettä
      - Laita yön ajaksi kulhoon likoamaan.
      • 1 kypsä banaani
      • 1 raparperinvarsi
      • 100 g pakastemansikoita
      • (kourallinen mustaherukan lehtiä)
      Kaada aamulla kauraseos tehosekoittimeen. Paloittele joukkoon banaani sekä raparperinvarsi. Lisää myös mansikat.
      Blendaa ensin matalilla kierroksilla. Jos tehosekoittimesi kaipaa apua soseuttamiseen, survo välillä aineksia sekaisin tampperilla tai vastaavalla.

      Poista
  4. Kiitos tosi paljon! Tämä puuro on tosi kesäinen ja on mantelimaidon kanssa ihana aamupala.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!

©

©

Arkisto