Helppo suklaapuolukkakakku ilman pähkinää (Raw)


Ajattelin ensin kuitata isänpäiväkestit pelkällä pullalla, mutta koska omaakin makeahammastani alkoi kolottaa, pyöräytin pikaisen raakakakun.

Herkusta tuli täydellinen esimerkki siitä, miten helppoa raakaleivonta voikaan olla. Kakku ei sisällä juurikaan kummallisuuksia, ei myöskään minkään sortin pähkinöitä tai siemeniä. Pohja valmistui kaakaorouheesta (nibsit) ja kookoshiutaleista, täyte psylliumilla jämäytetystä avokadosta. Eli kakusta tuli myös unelman kevyt nautinto.

Olen viime aikoina potenut jonkinlaista pähkinä-ähkyä, joten pähkinä- ja siemenvapaa versio tuntui kaikin puolin raikkaalta. Puolukka sen sijaan maistuu edelleen, eikä suklaan kanssa tee myöskään tiukkaa. Jos pidät banaanin ja puolukan yhdistelmästä, täytteeseen voi avokadon kaveriksi lisätä myös kypsän banskun. 

Helppo suklaa-puolukkakakku (Raw)

(6:lle) Valmistusaika n. 20 min. + 1 t viilennys jääkaapissa tai 1/2 t pakastimessa

Pohja:
  • 5 dl kookoshiutaleita
  • 2,5 dl kaakaorouhetta
  • 2 rkl agavesiirappia tai juoksevaa hunajaa
  • ripaus laadukasta suolaa

Täyte:
  • 2 - 3 pehmeää avokadoa (riippuen koosta)
  • 1,5 dl puolukkasurvosta
  • 1 rkl carob-jauhetta TAI raakakaakaojauhetta
  • 12 pehmeää taatelia (kivet poistettuna)
  • 1 rkl psyllium-jauhetta
  • 1 rkl jauhettua lesitiiniä (voi jättää poiskin, mutta kiinteyttää täytettä)
  • 1 tl jauhettua luonnon vaniljaa
  • 1 tl kanelia 
  • 1/2 tl kardemummaa
  • ripaus laadukasta suolaa
  • (1 rkl agavesiirappia tai hunajaa, jos käytät kaakaojauhetta TAI kypsä, pieni banaani)

  • 20 cm halk. irtopohjavuoka, jonka pohja on päälystetty leivinpaperilla.


Jauha tehosekoittimessa kookoshiutaleet ja kaakaorouhe jauheiksi. Siirrä kulhoon ja lisääsuola sekä makeutus. Nypi sormin muruiksi. Huom! Taikina on tosiaan kuivan ja murumaisen tuntuista. Ota sivuun 1/2 dl ja painele loput 20 cm irtopohjavuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi. Siirrä viileään odottamaan siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa kaikki täytteen ainekset tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää makeutta tarvittaessa. Lusikoi täyte irtopohjavuokaan. Tasoita pinta ja ripottele päälle jäljelle jäänyt pohjataikinamuru. Siirrä jääkaappiin tai pakastimeen ja anna jähmettyä vähintään 1/2 t pakkasessa tai tunti jääkaapissa.

Viimeistele halutessasi esim. puolukoilla, raakasuklaalastuilla tai kookoksella.



11 kommenttia:

  1. Hurjan hyvän näköinen kakku,nami:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, kiitos. Simppeli ja hyvä. Mitä valo taas ei enää ole. Mutta tästä lähtien harrastetaankin pimeäkuvausta noin seuraavat viisi kuukautta....

      Poista
  2. Pikaisia kakkureseptejä ei voi olla koskaan liikaa, aina kun ei pysty ennalta näkemään kakun tarpeita. Pähkinättömyys on kyllä muutenkin hyvä juttu, itsellenikin tulee niistä aika usein ähky ja varsinkin kun on joskus hitusen vaikea lopettaa raakakakkujen syömistä kohtuuden rajoissa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, luulen että kannan parhaillani juuri noita kohtuuttoman pähkinänautiskelun seurauksia... Ja nopeat reseptit ovat aina tarpeen, koska usein herkkuhampaan pakotus on akuutti tilanne.

      Poista
  3. Ihanan näköinen, varmasti makuinenkin! :)

    VastaaPoista
  4. Näyttää helpolta, ja iso plussa kun ei tarvitse niitä pähkinöitä liotella ja kuivatella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Juu tämä on kyllä tällaisen impulsiivisen leipurin suosikkiohjeita. Aina se liottelu vaan ei mahdu suunnitelmiin :)

      Poista
  5. Moikka!
    Olisko sulla hyvää raaka tai gluteeniton reseptiä taatelikakusta??
    Olisi mukava tehdä lempparikakkua terveellisemmassä muodossa tänä jouluna. :)

    VastaaPoista
  6. Heips,

    Onpas todella herkullisen näköinen kakku. Mitenkäs tuo kaakaorouhe, saako sitä sellaisenaan jostain, Vai voiko itse esim. kaakaopavuista blendailla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan ehdottomasti omia suosikkejani. Kaakarouhetta eli kaakaonibsejä voi ostaa sellaisenaankin luontaistuote- ja terveyskaupoista, monista ekokaupoista ja hyvin varustetuista normimarkeiteistakin. Niitä voi toki rouhia kaakaopavuista myös itse. Käyttäisin tähän morttelia tms. tehosekoittimessa hienontuvat nopeasti jauheeksi :)

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!