Iisit Mustapapu Browniet (gluteeniton)


Marraskuun kestohämärä houkuttaa kokkaamaan herkkuja ja varsinkin suklaata. - Asiaa tuskin tarvitsee enempää selitellä :) Ja mitä helpompi resepti, sen parempi. Minimalistista päivänvaloa ei tee mieli hukata ylimääräiseen väkertelyyn.

Brownie-ohjeita ei koskaan ole liikaa, varsinkaan niitä joiden kohdalla on maksimoitu suklaanirvana mutta minimoitu herkkuähky. Kun suunnan ottaa jauhopussin sijaan papupurkille, myös kehoa hellivät kuidut tulevat kaupan päälle. Ja mitä mustempi papu, sen valoisampi mieli, sillä tummat pavut sisältävät erityisannoksen antioksidantteja, jotka ovat esim. hermosolujen mieliruokaa.


Browniet voi valmistaa joko kypsentäen tai raw-meiningillä. Molempi parempi, sillä joka tapauksessa nämä browniet ovat täyttä tavaraa, käyttää niitä uunin tai kuivurin kautta. Vaikka ohje on luultavasti yksi terveellisimpiä lajissaan, mausta ei ole tingitty tippaakaan. Ja rakenne on juuri sellainen hieman kitalakeen tarratutuvan tahmea.


Mustapapu Browniet (gluteeniton)

12 kpl
Valmistusaika 10 min. + uunissa 30 min. tai kuivurissa 3 t

  • 285g purkki mustapapuja (käytin Go Greenin) tai vastaava määrä keitettyjä
  • 2,5 dl kivettömiä taateleita (n. 12 kpl)
  • 4 rkl raakakaakaota
  • 1 rkl carob-jauhetta
  • 1 rkl lucumaa
  • 1 rkl psylliumin siemeniä TAI 1 tl psylliumjauhetta
  • 1 tl luonnon vaniljaa
  • ripaus kanelia
  • hyppysellinen laadukasta suolaa
  • 1 rkl agavesiirappia, hunajaa tai vaahterasiirappia

Laita pavut ja taatelit sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen. Blendaa soseeksi. Lisää käsin sekoitellen loput ainekset. Taikinan tulisi olla tahmeaa.
Jos kypsennät browniet uunissa, painele taikina 9x9 cm neliskulmaiseen vuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla. Kypsennä 150 asteessa n. 30 min. tai kunnes reunat alkavat vetäytyä vuoan laidoilta.
Jos valmistat browniet kuivaus-metodilla, muotoile taikinasta yksittäisiä kakkusia kuivurin tasolle tai leivinpaperilla päällystetylle pellille. Koska taikina on tahmeaa, käytin itse tässä apuna talouskelmua, jonka läpi töpöttelin kikkarat sopivaan muotoon. Kuivattele 40 asteessa pari tuntia tai kunnes pinta on kuivahtanut ja pystyt kääntämään browniet ylösalaisin. Jatka kuivattamista vielä n. tunnin ajan. Huom. kuivurin puutteessa tämän voi hoitaa myös uunin alaosassa alimmalla lämmöllä ja luukku hieman raollaan.


Täydellinen kahvikupposen kaveri. Omassa mukissani tänään tummapaahtoista kofeiinitonta luomukaffetta.

26 kommenttia:

  1. Kyllä, kyllä, kyllääää! Olet oivaltanut brownieden syvimmän ytimen viimeisessä kuvassasi - kaffe ja brownie ovat pyhä liitto. Itse olen mustapapubrownieden suuri ystävä, ja ne kaikessa tuhdiudessaan sopivatkin hyvin tähän syksyiseen sadekauteen ja ainakin pk-seutua riepottelevaan hurjaan merituuleen. Mukava tulla päivän askareista kotiin läpimärkänä ja väsyneenä, jos tällaisia herkkuja kotona odottelee :)

    Ajattelen vaan, että näitähän voisi tuunata joululeivonnaisiksikin esim. pikkujouluihin sopivan jouluisilla mausteilla, esim. kardemummalla, kanelilla, neilikalla ja inkiväärillä. Tai appelsiinilla! Tuo tummapaahtoinen luomu kofeiiniton kaffe vielä - mistä tällaista olet hankkinut ja onko maku mistään kotoisin? Itse rakastan tummapaahtoista kahvia, mutta kofeiinittomia on hankala löytää a) tummapaahteisena b) hyvänmakuisena...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellureis, kofeiinittoman laatukahvin luottopaikkani on Kaffecentralen. Sieltä olivat nämäkin papuset, mutta valitettavasti alkuperäinen pussi oli jo lentänyt roskiin, kun olin siirtänyt pavut ilmatiiviiseen purnukkaan. Mutta sieltä siis kannattaa kysellä, jos osuu kohdalle.

      Poista
    2. Kiitos! :) Pitääkin yrittää sitten sieltä...

      Poista
  2. Ohje näyttää just sopivan simppeliltä. Vain olennainen, ei mitään turhaa. :) Oletkohan kokeillut muita papuja, esimerkiksi kikherneitä, miten ne sopisivat ohjeeseen? Jostain syystä mustapavut eivät ole kotiutuneet vakiovarusteeksi kaappiini. Tosin maksanee vaivan kipaista kaupan hyllyltä paketin, mikäli käyttökohde on näin herkku. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi että vastaan Outille esitettyyn kysymykseen, mutta itse käytän aina itse keitettyjä kikherneitä "mustapapu"browniehen juurikin tuosta syystä, että en välitä kauheasti mustapavuista noin muuten, ja siksi niitä ei kaapissa ole. Kikherneitä sen sijaan on aina ;)

      Poista
    2. Munkin on pakko vastata tähän. Eli mäkin käytän kikherneitä mielummin edellä mainituista syistä -> Mustapapuja harvoin on, vaikka niistä tehdyt browniet ovatkin ihania pakko myöntää. Kikherneiden lisäksi käytän usein isoja valkoisia papuja, niillä saa mielestäni leivonnaisiin kivan rakenteen aikaiseksi eikä maku puske lainkaan läpi.

      Poista
    3. No juu, oli päivän poissa koneen ääreltä ja täällä onkin jo mielenkiintoiset papukeskustelut meneillään :) Eli komppaan edellisiä ja totean, että kyllä browniet todellakin onnistuvat muistakin pavuista. Itse tosin käytän kik- ja valkopapuja usein Blondeihin. Adukipapu-browneista tykkään myös.

      Poista
    4. Adukipavut on munkin suosikkeja,kikherneiden lisäksi;D

      Poista
    5. Jepulis. Niitä on parhaillaan keittettynä iso kulhollinen jääkaapissa odottelemassa resepti-ideointi. Jännää, mitähän niistä syntyykään... (paitsi uusi satsi brownieita :D

      Poista
  3. Ja niin! Ihanan näköiset browniet. Nuo granaattiomenan siement näyttävät niin luksukselta tuossa päällä. Resepti menee kyllä omaan food bucket listalleni joka kasvaa ja kasvaa vain...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Granaattiomenat ovat kyllä kuin pieniä jalokiviä :)

      Poista
  4. Ihana näköiset browniet.Pavut ovat kyllä mahtava aines brownieissa ja muissakin herkuissa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael, pavut ova mainioita monessa ja todellakin loistava makeiden kakkusten raaka-aine myös.

      Poista
  5. Kiitos! Menee testiin lähipäivinä. Mistä toi kahvin "maker" on peräisin?
    Neti

    VastaaPoista
  6. Iiiik! Millähän voisi korvata Carob jauheen? Kaikki muu löytyisi ja ennen kokkailua en kauppaan ehdi, joten saisiko tuota sovellettua jollain muulla aineella/jättää pois?
    Kiitos taas kerran mahti blogista! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit hyvin laittaa saman verran kaakaojauhetta. Carob on luotaisesti hieman makeaa, joten voi olla että himppu lisää makeutusta on paikallaan. Ja lämmin kiitos kiitoksista <3

      Poista
    2. Mitenkäs sitten toisinpäin jos korvaisin kaakojauheen kokonaan carobilla? Ei se ehkä ihan sama asia ole mutta olisiko melko hyvä kuitenkin?

      Poista
  7. Outi sä olet juuri tainnut pelastaa yhden tiukalla imetysdieetillä olevan äidin loppumarraskuun! Kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milla, mahtavaa kuulla! Olin itsekin aikoinaan tiukalla dietillä hyperallergisen esikoiseni kanssa. Tosin meillä oli kaikki palkokasvitkin pannassa :/ Listalla taisi pahimmillaan olla lammas, riisi, kurkku, rypsiöljy ja mustikka. Hetken kesti, että näistä mitään pystyin myöhemmin syömään. Lammas ei tosin kyllä vieläkään ole palallut listoille :)

      Poista
  8. Olenkin mietiskellyt, että toimisivatko nämä taateleilla makeutettuna, ja täältähän se vastaus löytyi. Ensi kerralla sitten minäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula, hyvin toimii ja rakennettakin tulee just sopiasti samalla :)

      Poista
  9. Ihana resepti ja niin kauniit kuvat.
    Mustapapujakin löytyy kaapista mutta jos kerta muutkin pavut passaavat, niin menisköhän tää noilla kotimaisilla härkäpavuilla... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna. Hmm.. härkäpavuissa mietityttää vähän koostumus, joka ei mielestäni ole yhtä jauhoinen kuin muilla ja kuorikin on usein sitkeämpi. Mutta yrittänyttä ei laiteta. Kerro, miten onnistui, jos uskallat kokeilla :)

      Poista
  10. Näistä tulikin ihan piparkakkukuinen sunnuntailounas kun lisäilin vielä ohjeeseen neilikkaa ja cayannepippuria! Kiitos taas reseptistä :)
    -Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siis piparkakkuinen eikä kakkukuinen!

      Poista
    2. Kiitos Ella! Pipariversio menee ehdottomasti kokeiluun.

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!