Pastaa, jogurttia ja karamelloitua sipulia (gluteeniton, vegaaninen)


Meidän isi syö kiltisti kaikkea, mitä eteen tuodaan. Viiden viimeisen vuoden aikana isi on useimmiten saanut lautaselleen vegaanista, gluteenitonta tai raakaruokaa. Isi on kärsivällisesti toiminut päämakutuomarina useimmissa blogiresepteissäni ja valittamatta ottanut vastaan kameleonttimaisimmatkin keittiökokeilut hamppunakeista spirulina-marinoituun kesäkurpitsaan.

Oikeasti isi kuitenkin tykkää pastasta, pullasta ja turkkilaisesta jogurtista. Jos isi joskus yllätetään keittiövuorosta, pannulla paistuu munakas. Isin täytyy myös saada voileipää, eikä isiä vakuuta ravitsemusgurujen messu ruoka-aineen x, y tai z vaarallisuudesta.

Kaikesta huolimatta meillä vallitsee rauha ruokapöydässä, varsinkin kun muistan silloin tällöin tehdä isin herkkuruokia, enkä puutu roskikseen poissa ollessani ilmestyneisiin pakastepizza-pakkauksiin.

Isänpäivänä ilahdutin päivänsankaria reseptillä, jonka bongasin Food52 -sivustolta. Pastaa, kreikkalaista jogurttia, karamellisoitua sipulia ja pecorino-juustoa. Takuuvarma match isin makuhermojen kanssa. Koska kuitenkin halusin syödä itsekin, muokkasin ohjetta hieman - tai oikeastaan melkolailla - ja tein siitä vegaanisen, gluteenittoman ja freesimmän. Lopputulos meni niin täydestä, että isi alkoi höpistä jotain ravintolatason annoksesta. Tykkäsin kyllä itsekin.

Pastaa, jogurttia ja karamelloitua sipulia (vegaaninen)

4:lle, valmistusaika 30 min. + sipulien marinointi ja kuivatteluaika (n. 4 t)

Karamelloitu sipuli (raw):

  • 2 isoa punasipulia ohuina suikaleina
  • ripaus laadukasta suolaa
  • 1 rkl tummaa agavesiirappia, vaahterasiirappia tai kookospalmunektaria
  • 1 tl tamaria tai luomusoijakastiketta
  • 1 rkl oliiviöljyä


"Jogurtti"-kastike:

  • 1 pkt pehmeää tofua
  • 1 rkl tahinia
  • 1 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 tl agavesiirappia (tai hunajaa)
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 dl pastan keitinvettä


  • 500 g täysjyväriisispagettia tai mieleistäsi pitkää pastaa
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria myllystä

Isille lisäksi: Luomu-pecorinoa

Karamelloitu sipuli:
Valmistin sipulit raakatyyliin, sillä kuivurissa marinointi tekee niistä vaivattomasti mukavan karamellisia. Koska sipulit vaikuttivat sellaisenaan vähän yksinäisiltä, höyläsin joukkoon myös ison fenkolin. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, eikä kuulu alkuperäiseen resepti-ideaan. Valmistus on yksinkertaista, sillä sipulit vain maustetaan ja levitellään kuivurin tasolle (tai leivinpaperilla päällystetylle pellille) ja kuivatellaan 40 asteessa 2 - 4 tuntia, kunnes ne ovat muuttuneet hieman rapeiksi. Huom! voit aina tehdä tämän myös uunissa ja jos et välitä raakaversiosta, paahda sipuleita 100 asteessa n. tunnin ajan.



Valmista jogurtin kaltainen seos pehmeästä tofusta ja tahinista:
Tehosekoita kaikki jogurttikastikkeen ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Seos saa olla reippaasti hapanta eli älä säästele sitruunassa.

Keitä pasta väljässä suolalla maustetussa vedessä al dente. Ota 2 dl keitinlientä talteen kastiketta varten ja valuta pasta lävikössä. Siirrä takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon oliiviöljyä. Lisää keitinliemi ja juge-kastike. Pyöräytä suurpiirteisesti sekaisin. Nostele tarjoiluastiaan tai suoraan lämmitetyille lautasille. Viimeistele karamellisipuleilla ja mustapippurilla (ja isin annos vasta raastetulla pecorinolla). Tarjoa lisänä runsas vihreä salaatti.


Jälkkäriksi valmistin simppelin suklaa-puolukka raw-kakun ja sekin oli isin mielestä ihan hyvää (varsinkin kun aiemmin päivällä oli ollut tarjolla myös ehtaa pullaa).


2 kommenttia:

  1. Jostain syystä' blogisi ei päivity reaaliajassa tuonne blogilistaani....Kiva jugurttikastike:) Olen syönyt pastaa vuohenjuustojugurtin kanssa ,mikä on tosi hyvää mutta tuo kastikkeesi taitaa mennä kokeiltavien listalle...Ihanan näköinen kakku;kyllä isin kelpasi;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, olen huomannut myös joidenkin muiden blogien kanssa omassa blogilistassani. Onkohan joku Bloggerin ongelma vai mikä...
      Ja joo, isi kyllä oli aika maireana :)

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!