Minivoileipäkakku ja sen freesit täytteet


Kun kuvasin tätä postausta varten,  miehen spontaani kommentti oli: "Eihän sun blogissa voi olla kaupan leipää!" Mutta miksi ei? Sillä se joka luulee, että tässä perheessä mussutetaan pelkkää lehtikaalia ja raakakräkkeriä, on auttamatta väärässä. Tosielämässä perhe haluaa leipää, pastaa ja sirkushuveja.

Monien, kieltämättä aika ovelienkin yritysten jälkeen olen todennut, että äipän kokeellisempi kotiruoka uppoaa parhaiten, kun kyljessä on turvallista lohturuokaa. Raakatahna, idut ja versot kätkeytyvät voileipien väliin ja kesäkurre sujahtaa suuhun spagetin vanavedessä. Jos eläisimme ihmemaassa, ennättäisin leipoa itse lämpimäiset jälkikasvulle, ehkäpä ennättäisin useammin pyöräytellä myös pastakonetta. Totuus on kuitenkin se, että leipäkorin täyttää yleensä kaupan tuote. Ja paljastanpa vielä, että kaikki hiemankin terveellisempi (lue: täysjyvä) synnyttää sellaisia mieltäylentäviä kommentteja kuin: "Pahaa! "Kovaa!" "Miksei meil oo koskaan kunnon leipää?" 

Reality show saa jo riittää... Sain testattavaksi Vaasan uusia Kaurasydän-tuotteita. Leipien vilja on 100% kauraa ja niihin on myös lisätty beetaglukaania, joka on siis kauran luontaisesti sisältämä vesiliukoinen kuitu. Tähän perustuu leivän kolesterolia alentava vaikutus. Itseäni kiinnosti kuitenkin enemmän se, miten kauraleipä uppoaisi jälkikasvuun, sillä aiemmat 100% kauraleivät ovat jääneet korin pohjalle kuivumaan.

Tässä kohtaa täytyy todeta, että lepä sisältää myös vehnägluteenia, minkä vuoksi se ei käy gluteeniherkille. Oletan, että sen avulla leipiin on saatu pehmeä ja hieman sitkeä rakenne. Ja ehkä juuri tästä syystä leivät kelpasivat yllättäen myös omille pullamussuilleni. Itse asiassa teini söi koko omena-mysli -leivän, mistä syntyi pientä sisarusten välistä kiistaa. Näköjään ne leipätehtaassa tietävät.


Tarkoitukseni oli testata leipiä myös vähän terveellisemmissä sänkkäreissä, joita varten valmistin kaksi täytettä: Kurkuma-kookosjuustoa ja Lime-avokadotahnaa (joista kumpikin olisi aivan oman postauksensa arvoinen herkku). Homma lähti kuitenkin lapasesta, ja voileipien sijaan syntyi minivoileipäkakku. Leipäpalojen muoto ja rakenne olivat kuin luotuja upgreidaamaan sukujuhlien tunkkainen inhokkini. - Itse asiassa olen jo pitkään suunnitellut iskeväni voileipäkakun kimppuun jonkinlainen raw-versio mielessäni, mutta nyt syntyi tällainen semiraaka resepti.

Freesi minivoileipäkakku

(4:lle)

Yhtä kakkua varten tarvitset:

  • 2 Vaasan Kaurasydän -palaa (= 4 puolikasta)
  • n. 1 dl kurkuma-kookosjuustoa (ohje alla)
  • n. 1 dl lime-avokadotahnaa (ohje alla)


Viimeistelyyn ja tarjoiluun:
  • 4 hammastikkua
  • tuoretta korianteria, vuonankaalia, ohuita kurkkuviipaleita

Aloita täytteistä. Itse käytin tuorejuustona itse hapattamaani cashew-juustoa, mutta myös maustamaton soijatuorejuusto tai ihan normitavara käyvät myös. Jos vain saat käsiisi tuoretta kurkumaa, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan sitä, sillä maku on jotain aivan muuta kuin jauheessa ja kurkuman puutteessa vaihtaisin mieluummin tuoreeseen inkiväärin kuin kurkumajauheeseen.




Kurkuma-kookosjuusto

  • 2 dl cashew- tai muuta mietoa tuorejuustoa
  • 5 cm pätkä tuoretta kurkumaa tai 2 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1/2 dl kevyesti paahdettuja kookoshiutaleita
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • vajaa 1/2 tl laadukasta suolaa
  • mustapippuria
  • 1/2 tl hunajaa


Paahda kookoshiutaleet miedolla lämmöllä ja anna jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset keskenään.


Lime-avokadotahna

  • 2 kypsää avokadoa
  • 1/2 lime mehu ja raastettu kuori
  • 1/2 tl valkosipulijauhetta
  • mustapippuria
  • nippu tuoretta korianteria silputtuna
  • 1/2 tl hunajaa


Soseuta avokadot karkeasti esim. haarukalla ja sekoita muut ainekset joukkoon.




Kokoa kakkunen levittämällä kahdelle leipäviipaleelle avokadotahnaa ja kahdelle kurkumajuustoa. Lado päällekäin kuvan osoittamassa järjestyksessä. Levitä kurkumajuustoa myös kakun pitkittäisille sivuille.



Pistele kakkuun neljä hammastikkua tasaisin välein. Tämä helpottaa viipaleiden leikkaamista ja pitää ne koossa.


Viimeistele kakku tuoreilla yrteillä ja kurkkuviipaleilla, leikkaa paloiksi ja yllätä perheesi erilaisilla välipalaleivillä. Ja kyllä näitä kelpaisi kello viiden teelläkin mussuttaa.







10 kommenttia:

  1. Hauska idea! :) Olen muistaakseni maistanut tuota Kaurasydän-leipää ja pitänytkin siitä. Tuollaiset täytteet sopivat varmastikin hyvin niiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omassa suussani nämä täytteet sopivat minkä kanssa tahansa :) Mutta joo, kaurasydän on sen verran pehmeä palaleipä, että tällainenkin resepti onnistuu.

      Poista
  2. Söpöinen pieni leipäkakku!
    Minunkin ihannemaailmassani ruoka olisi optimaalisen terveellistä ja monipuolista, herkullisuudesta tinkimättä. Mutta se pitää keittiöhirmun tosi kiireellisenä. Nyt kun olemme sairastaneet porukalla, ruoka on ollut laadutonta ja valmiina ostettua. huomasin, että onpa rentoa! tästälähtien meinaan siis ottaa (edes hitusen) rennommin keittiön saralla, koska silloin meillä kaikilla on mukavampaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula, jaan niin suo samat tunnelmat! Sitä saattaa omissa ihanteissaan vetää pinnansa aika tiukalle ja ehkä se on kuitenkin pidemmän päälle hankalampi juttu kuin muutama kaupan valmistuote silloin tällöin (tai joskus vähän useamminkin... ) Kokonaisuushan se kuitenkin ratkaisee ja uskon, että se on kaltaisillamme keittiöhirmuilla kuitenkin aika balanssissa :)

      Poista
  3. Oi nam! Mäkin inhoan voileipäkakkua (se koko konsepti haiskahtaa niin 90-luvulle), mutta tosiaan tällainen päivitetty versio on varmaan todella hyvää! Täytyypä itsekin laittaa tuo voileipäkakku työn alle, sitä kun aina välillä Chocochiliinkin kysellään....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, meinasin alunperin kirjoittaa blogiin maininnan 70-luvun kuvottavista makumuistoista (ruisleipä ja maksapasteija -kakkua olkaa hyvä)... Mutta tuskin ysärikakut ovat olleet sen parempia. Itse en ole voileipäkakkuihin kajonnut sittemmin, mutta nyt suorastaan innostuin innovoimaan lisääkin reseptejä :)

      Poista
  4. Ihanan freesit täytteet:-)ja tuota kauraleipää pitää.sitten Suomessa maistaa.Ja kyllä voin ihan kuvitella.että.jälkikasvun suhteen saa olla aika mielukuvituksellinen.niin.että.raakajutut heillekin kelpaa.vaikka sitten piilotettuna;-) Omalle pojalleni kovasti yritin tunkea. kaikenlaista terveellistä.ruuan joukkoon ja sain usein kuulla että.tarjoan pupuruokaa. no onneksi nykyään kelpaa hänelle sellaisetkin ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen toiveikas sen suhteen, että vaikka nyt ei oikein tahdo lapsukaisille kaikki "tuputtamani" hyvät asiat kelvata, niin siemen on kuitenkin kylvetty :)

      Poista
  5. Hei Outi,
    Voisiko korianterin korvata jollakin? Emme oikein ole päässeet sen makuun mieheni kanssa. Kiitos mahtavasta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan! Basilika. Myös tilli kokeilemisen arvoinen, jos siitä tykkää. Ja bloginörtti kiittää :)

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!

©

©

Arkisto