Vähän niinkuin ranskalaiset...



...perunat, vaikkei näillä kyllä ketään huijata.

Törmäsin jossain raw-saitilla vinkkeihin, miten tyydyttää himo ranskalaisiin perunoihin. En ole ennen raakailua tai sen jälkeen kokenut mitään ranskishimoja, joten henk. koht. ongelmasta ei ole kysymys. Ajatus raakaranskalaisista on mielestäni kuitenkin niin weird, että pakkohan sellaisia oli kokeilla.

Raw French Fries - ohjeet eivät sisällä perunaa, vaikka kyllä perunaakin voi periaatteessa syödä raakana. Ajoittain tosin näkee väitettävän, että raaka peruna olisi jopa myrkyllistä, mutta se ei pidä paikkaansa. Perunan maanpäällisissä, vihreissä osissa on glykoalkaloideja eli solaniinia, joka on aiheuttaa mm. solutuhoa ruoansulatuselimistössä. Samoin vihertyneissä perunoissa, joissain uusissa perunoissa, tai kolhiintuneissa yksilöissä. Vihreän osan poistaminen ei muuten auta, vaan solaniininpitoisuus on korkea koko perunassa, joten pottu joutaa kompostiin. Mutta normaalisti "vanhan" perunan mukula on ihan syötävä myös raakana. ... Siis periaatteessa, sillä maku ei ainakaan minua miellytä. - Tosin äskeisen kirjoitettuani testasi vielä ohutta raakaa perunasiivua suolalla, hunajalla ja mustapippurilla maustettuna. Ei sittenkään ihan pahaa...

Mutta toistaiseksi ei kuitenkaan ole luvassa enempiä kokeiluja raa'alla perunalla, vaan nämä raakaranskikset tein bataatista. Alkuperäisissä ohjeissa on käytetty kyssäkaalia tai jicamaa, joka on mm. meksikolaisessa keittiössä suosittu juures. Asuessani Kaliforniassa, söin sitä salaateissa. Raakana maku ja rakenne ovat jotain omenan ja lantun välimailta, samoin ulkonäkö. Kypsennettynä jicama on perunamainen. Suomessa en ole tähän juurekseen törmännyt, mutta voin kuvitella, että jicama-ranskikset olisivat hyviä. Kyssäkaalista on mm. Yaelian (Appelsiineja ja hunajaa) tehnyt kokeilemisen arvoisia juttuja, joten varmaan testaan niitäkin jossain vaiheessa tällä ohjeella.

En tiedä, tyydyttäisivätkö nämä "ranskalaiset" todellista roskaruokahimoa ja tuskin ketään ranskisfriikkiä kannattaa yrittää huijata kovilla, oransseilla tikuilla. Ainoastaan oma bataatinvihaajalapseni pisteli vahingossa menemään, kun luuli syövänsä porkkanaa :)
Mutta nämä olivat kyllä Hyviä, varsinkin raakaketsuppiin dipattuna.

Niin hyviä, että nyt tuli kyllä himo...

Raakalaisen bataattiranskikset
  • 1-2 bataattia
  • Himalajasuolaa
  • mustapippuria
  • 1/4 tl kurkumaa
  • 2 rkl hiivahiutaleita
  • 2 tl sitruunanmehua (reilu puserrus)
  • 1 tl juoksevaa hunajaa/ agave-siirappia/ taatelisiirappia, tai mitä makeutusta sitten käytätkään
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta tai 1 tuore kynsi puristettuna
  • 1 rkl jotain laadukasta kylmäpuristettua öljyä

Kuori bataatti ja leikkaa ransiskokoisiksi suikaleiksi. Laita veteen likoamaan joksikin aikaa. Ei ole välttämätöntä, mutta liotus poistaa bataateista tärkkelyksen makua. (Irronneen tärkkelyksen voi muuten nähdä kulhon pohjalla.) Kuivaa suikaleet. Sekoita kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta bataatteihin. Tämä käy helpoiten käsin. Lisää lopuksi öljy ja kääntele suikaleisiin. Tarjoa raakaketsupin kanssa.


Raakaketsuppi
  • 4 aurinkokuivattua tomaattia liotettuna 
  • 3 kivetöntä taatelia liotettuna
  • 3 tomaattia lohkoina
  • 1/2 tl sipuli-  ja valkosipulijauhetta (kumpaakin)
  • 1-2 rkl omenasiideriviinietikkaa
  • 1 rkl taatelisiirappia ( tai vastaavaa makeutusta)
  • mustapippuria
  • 1/4 tl suolaa (tai maun mukaan)
  • 2 rkl oliiviöljyä

Liota taateleita ja aurinkokuivattuja tomaatteja n. tunti. Tämä vaikka tomaatit olisivat öljyyn säilöttyjä. Kaada liotusvesi pois. Surauta kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta blenderissä tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää öljy ja blendaa vielä hetki.

7 kommenttia:

  1. Nätin näköiset ranskikset! Minäkin olen jossain raw-sivustoilla törmännyt noihin jicama-ranskiksiin,ja täältä sitä ei tietääkseni saa. Muutenkaan ranskikset eivät ole koskaan innostaneet,mutta bataatti on sen verran hyvää raakanakin,että tuollaiset "ranskikset" ovat takuulla hyviä. Ihana ketsuppiohje!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, nämä kuuluvat ehdottomasti niihin ruokiin, jotka raakaversioina houkuttelevat paljon enemmän. Tämä ketsuppiohje oli tähän asti kokeilemistani paras.

    VastaaPoista
  3. Jostain olin lukevinani, ettei bataatinkaan syömistä raakana suositeltaisi, sulavuus kai on samaa luokkaa kuin raa'an perunan. Mutta ehkä se koskee vain meitä herkkävatsaisia, en tiedä. Onko sinulla asiasta tarkempaa tietoa?

    VastaaPoista
  4. ainos, molemmat tosiaan sisältävät runsaasti tärkkelystä mutta olen ymmärtänyt, että bataatti on kuitenkin elimistölle helpompi pala kuin peruna. Oman henkilökohtaisen herkkävatsaisuustestini perusteella raaka bataatti on ihan ok, mutta kuten kaikessa muussakin yksi sopii yhdelle, toinen toiselle. Noin yleisesti kannattaa tietysti muistaa, että joidenkin ruoka-aineiden kohdalla (esim. joidenkin idätettyjen papujen) se, ettei niistä aiheudu vatsavaivoja ei vielä tarkoita, että ne olisivat syöjälle hyväksi. (Puhumattakaan valkosesta sokerista, vehnäjauhoista jne...)

    VastaaPoista
  5. Kuivuriin maustamisen jälkeen niin saavat vähän "paistettua" makua ja lämpöä, rapea ulkoa/pehmeä sisältä , ehkä...!?

    VastaaPoista
  6. Kuivuriin maustamisen jälkeen, rapeaksi ulkoa ja pehmeäksi sisältä!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivuri varmaankin pehmittäisi myös rakennetta. Kannattaa kokeilla :)

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!